BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Złoty Ekspert
[Przepisów: 696]

Pączki z dodatkiem ugotowanych ziemniaków

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Smaczne, pulchne, mięciutkie pączki z dodatkiem ziemniaków,k robiłam pierwszy raz. Przepis dostałam od starszej kucharki która gotowała u mojej siostry na imprezie. Wyszły bardzo smaczne i będę wracała do przepisu.

Pączki z dodatkiem ugotowanych ziemniaków

Składniki:

Pączki z dodatkiem ugotowanych ziemniaków

 

  • masło 1/2 kostki ( roztopionej ,wystudzonej)
  • drożdże 100 g,
  • mleko letnie około 1/2 szkl,
  • ziemniaki ugotowane przeciśnięte przez praskę 500 g,
  • cukier 1/2 szkl,
  • jajka 4 szt,
  • octu 2 łyżki
  • mąka pszenna około 1 kg,
  • olej do głębokiego smażenia,

 

  • Dodatkowo;
  • powidła lub marmolada do nadziania( ale nie musi być )
  • cukier puder do posypania ( nie musi być )

Sposób przygotowania:

Pączki z dodatkiem ugotowanych ziemniaków
W letnim mleku rozrobić drożdże z dodatkiem łyżki cukru i dwóch łyżek mąki.

Drożdże odstawić do wyrośnięcia.

Następnie do mąki dodać przeciśnięte przez praskę ugotowane ziemniaki, margarynę, drożdże, ocet a na samym końcu ubite jajka z cukrem. 

Wyrobić ciasto.

Z ciasta wyciąć szklanką krążki, nałożyć powidła śliwkowe lub marmoladę , zlepić dokładnie brzegi przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. ( ciasta nie wałkowa tylko odrywać rekom wyrobione ciasto i formować pączki). 

Smażyć na głębokim rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.

Wyjmować na papierowy ręcznik w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu. 

Po usmażeniu można posypać cukrem pudrem. 

Pączki bez nadzienia są równie dobre jak te z nadzieniem.