Ewelina.

Ewelina.

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 57]

Pączki z dżemem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pączki są pyszne i można nadziać je nawet czekoladą

Pączki z dżemem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pączki z dżemem

 

  • 1 szkl mleka
  • 3 szkl mąki
  • 1 jajko
  • 2 żółka
  • 4 dag drożdży
  • 6 łyżek cukru
  • 3 łyżki oleju
  • 1/2 szt cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

Pączki z dżemem
Mleko podgrzewamy w mikrofalówce dodajemy drożdże i 2 łyżki cukru. Dobrze należy wymieszać tak aby cukier się dobrze rozpuścił. Do miski wsypujemy mąkę i dodajemy wymieszane mleko z drożdżami i cukrem. Pozostawiamy na około 10 minut. Po 10 minutach jak roszczynka podrośnie dodajemy jajko, żółtka , resztę cukru, cukier waniliowy i olej. Wyrabiamy ciasto. Gęstość ciasta ma być jak guma. Zostawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę i robimy placuszki o grubości około 1 cm. Na gotowe placuszki nakładamy dżem i formujemy pączki. Gotowe pączki smażymy na głębokim oleju. Przed podaniem należy posypać cukrem pudrem.

Smacznego !
Pączki z dżemem
Mleko podgrzewamy w mikrofalówce dodajemy drożdże i 2 łyżki cukru. Dobrze należy wymieszać tak aby cukier się dobrze rozpuścił.
Pączki z dżemem
Do miski wsypujemy mąkę i dodajemy wymieszane mleko z drożdżami i cukrem. Pozostawiamy na około 10 minut.
Pączki z dżemem
Po 10 minutach jak roszczynka podrośnie dodajemy jajko
Pączki z dżemem
Na gotowe placuszki nakładamy dżem i formujemy pączki.