Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Pączki z kajmakiem i polewą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Nie ma co ukrywać, że przy pączkach jest trochę pracy i są również czasochłonne, ale ich smak wynagrodzi nam trud. To nic, że są niezwykle kaloryczne i słodkie, raz do roku można takie zjeść. Polecam.

Pączki z kajmakiem i polewą

Składniki:

Pączki z kajmakiem i polewą

Ciasto:

  • 5 dag świeżych drożdży
  • 3 żółtka
  • 1 całe jajko
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 5 łyżek cukru
  • 2 i pół łyżki oleju
  • około 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1 łyżka octu lub spirytusu
  • 50 dag mąki pszennej

Dodatkowo:

  • mąka pszenna do podsypania stolnicy
  • 1 puszka gotowej masy kajmakowej ( 40 dag )
  • 10 dag mlecznej czekolady
  • olej do smażenia ( około 2 szklanki )

Sposób przygotowania:

Pączki z kajmakiem i polewą
1. Drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru, mąki i mleka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 20 minut w ciepłym miejscu, żeby wyrosły.

2. Żółtka i jajko ucieramy z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.

3. Do mąki dodajemy utarte jajka, wyrośnięte drożdże, olej, ocet lub spirytus, stopniowo wlewamy ciepłe mleko i zagniatamy ciasto. Wyrabiamy kilka minut. Następnie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

4. Wyrośnięte ciasto wałkujemy i dużą szklanką wykrawamy krążki, na środek nakładamy porcję masy kajmakowej, przykrywamy drugim krążkiem, zlepiamy brzegi i wycinamy mniejszą szklanką. Staramy się zużyć połowę masy kajmakowej, druga połowa posłuży nam do polewy.

5. Pączki układamy na tacy posypanej mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około pół godziny, żeby podrosły.

6. W garnku rozgrzewamy olej i smażymy pączki po kilka minut z każdej strony, następnie osączamy je na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.

7. Cztery kostki czekolady odkładamy do dekoracji i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pozostałą czekoladę wraz z połową masy kajmakowej rozpuszczamy w kąpieli wodnej, powinna powstać jednolita masa. Następnie smarujemy nią pączki i posypujemy czekoladą. Odstawiamy do zastygnięcia polewy.

8. Gotowe pączki podajemy i smacznego.



Rady: Z przepisu wyszło mi 15 pączków.Jeżeli do ciasta dodamy ocet lub spirytus pączki nie będą chłonęły oleju. Ja dodałam ocet, który jest niewyczuwalny w pączkach. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. 

Tagi:

pączki