Izabela Nowak-slonce

Izabela Nowak-slonce

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 124]

Pączki z lodówki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 250
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne pączki z lodówki.

Pączki z lodówki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pączki z lodówki

 

  • 100 g drożdży świeżych
  • 500 ml mleka ciepłego
  • 8 łyżek cukru
  • 1 kg mąki pszennej
  • 16 g cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 1 l oleju do smażenia
  • 125 g margaryny
  • 200 g marmolady
  • 1 łyżka octu
  • 1 szczypta soli
  • cukier puder do posypania.

 

Sposób przygotowania:

Pączki z lodówki
Świeże drożdże rozcieramy z cukrem,odrobiną mąki i solą oraz 100 ml ciepłego mleka. Nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 - 15 minut. Po tym czasie dodajemy resztę skłądników ,margarynę roztapiamy i także dolewamy do ciasta. Energicznie wyrabiamy by ciasto było lśniące i dobrze napowietrzone. .Przykrywamy ściereczkę i wstawiamy DO LODÓWKI na 60 minut. Następnie wyciągamy na stolnice wałkujemy ,wykrawamy szklanką kółka.Łączymy je w pary na stolnicy. Na jedno kładziemy marmoladę ,przykrywamy drugim i kształtujemy kulki. Odstawiamy na 10 minut a następnie smażymy na wolnym ogniu.
Pączki z lodówki
Wyrabiamy elastyczne i lśniące ciasto by dobrze wyrosło.
Pączki z lodówki
Wałkujemy ciasto na blacie czy stolnicy podsypanej mąką.
Pączki z lodówki
Wykrawamy szklanką kółka jako podstawa naszych paczków.
Pączki z lodówki
Dobieramy w pary i łaczymy wsadzając marmolade do środka.