Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Pączki z lukrem i skórką pomarańczową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pączki z marmoladą różaną, polukrowane i posypane skórką pomarańczową są bardzo pyszne i aromatyczne.

Pączki z lukrem i skórką pomarańczową Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pączki z lukrem i skórką pomarańczową

 

  • 3 szkl mąki tortowej
  • 4 dag drożdży
  • 5 dag cukru kryształu
  • 7 dag masła
  • 5 żółtek
  • 1 szkl mleka
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 2 łyżki spirytusu
  • 20 dag marmolady z różą
  • Lukier
  • 15 dag cukru pudru
  • 1 łyżka gorącej wody
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • Pozostałe składniki:
  • skórka pomarańczowa kandyzowana
  • olej do smażenia

 

 

 

Sposób przygotowania:

Pączki z lukrem i skórką pomarańczową
Drożdże wymieszać z cukrem, połączyć z ciepłym mlekiem, dodać 1/2 szkl mąki, przykryć i odłożyć do wyrośnięcia. Gdy rozczyn podwoi swoją objętość dodać żółtka, sól, cukier waniliowy, pozostałą mąkę. Wyrabiać do ukazania się pęcherzyków. Pod koniec wlać spirytus i przestudzone, rozpuszczone masło. Przykryć i odłożyć do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypaną mąka stolnicę, rozwałkować na grubość 1 cm. i szklanką wyciąć krążki. Na połowę krążków ułożyć marmoladę, przykryć drugim krążkiem i mocno docisnąć brzegi. Ułożyć na posypanej mąką desce, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Wyrośnięte pączki smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju. Usmażone osączyć na papierowym ręczniku. Lukier. Cukier puder utrzeć z gorącą wodą i sokiem z cytryny. Osączone z tłuszczu pączki polukrować i posypać posiekaną kandyzowaną skórką pomarańczową.
Pączki z lukrem i skórką pomarańczową
Drożdże wymieszać z cukrem mlekiem posypać mąką i odłożyć do wyrośnięcia
Pączki z lukrem i skórką pomarańczową
Do wyrośniętego rozczynu dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto
Pączki z lukrem i skórką pomarańczową
Wyrośnięte ciasto rozwałkować wyciąć krążki ułożyć nadzienie
Pączki z lukrem i skórką pomarańczową
Smażyć na rozgrzanym oleju i osączyć na papierowym ręczniku