Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Pączki z marmoladą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo lubię takie domowe, jeszcze ciepłe pączki z marmoladą. Można je polać lukrem, ale posypane cukrem pudrem też są pyszne.

Pączki z marmoladą

Składniki:

Pączki z marmoladą

 

  • mąka 1 kg
  • drożdże 10 dkg
  • żółtka 10 szt
  • cukier puder 15 dkg
  • masło 15 dkg
  • cukier waniliowy 1 szt
  • olejek arakowy 1 opakowanie
  • spirytus 1 kieliszek
  • ciepłe mleko 1 szklanka
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania
  • marmolada

Sposób przygotowania:

Pączki z marmoladą
Drożdże rozprowadzamy w szklance ciepłego mleka. Dodajemy łyżkę mąki i łyżeczkę cukru. Mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem.

Do dużej miski wsypujemy przesianą mąkę. Dodajemy utarte żółtka, drożdże, spirytus i aromat. Wyrabiamy ciasto. Stopniowo dodajemy rozpuszczone i przestudzone masło, cały czas wyrabiając do momentu, aż ciasto będzie elastyczne i będzie odchodzić od ręki. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia.

Formujemy z ciasta pączki, do środka kładziemy marmoladę. Smażymy je na rozgrzanym, głębokim oleju przez kilka minut, do momentu, aż się zrumienią. Uważamy, aby się nie przypaliły i w razie czego zmniejszamy moc palnika.

Sprawdzamy drewnianym patyczkiem czy są już gotowe. Zdejmujemy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Gotowe pączki posypujemy cukrem pudrem.

Tagi:

pączki