SUPERPRZEPIS

Pączki z marmoladą.

  • 3
  • Anna85
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Pączki z marmoladą. Więcej zdjęć (5)

Puszyste pączusie według przepisu mojej mamy. Zawsze się udadzą i szybko znikają z półmiska.

Składniki:

Pączki z marmoladą.

 

Sposób przygotowania:

Pączki z marmoladą.
Drożdże rozetrzeć z cukrem, wlać ciepłe mleko, wsypać część mąki, tak żeby rozczyn miał konsystencję gęstej śmietany i rozmieszać. Postawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 20 min. Po tym czasie do rozczynu dać jajka, żółtko, szczyptę soli, olejek zapachowy, resztę mąki i wyrabiać ciasto. Na końcu dodać roztopione masło i wyrobić. Dać do wyrośnięcia na 40 min. W tym czasie roztopić smalec w rondlu. Następnie robić pączki urywając po kawałku ciasta i otaczać nim konfiturę, Formować pączki. Dać je do wyrośnięcia na ściereczce (nie podsypywać mąką), aż zwiększą swoją objętość o ok. 1/3. Przystępujemy do smażenia - z pierwszej strony smażymy pączki pod przykryciem, odkryć - sprawdzamy czy są zarumienione i przewracamy na drugą stronę i teraz już bez przykrycia smażymy. Po upieczeniu i wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem.
Pączki z marmoladą.
Wyrobione ciasto drożdżowe przykrywamy ściereczką i dajemy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
Pączki z marmoladą.
Urywamy po kawałku ciasta i otaczamy nim marmoladę, formujemy pączki
Pączki z marmoladą.
Zrobione pączki kładziemy na ściereczce i dajemy w ciepłe miejsce żeby podrosły
Pączki z marmoladą.
Kładziemy pączki w rondlu na rozgrzany tłuszcz i smażymy z obu stron