gosia239

gosia239

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 234]

Pączki z marmolada

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepis na pączki z marmoladą mam od mamy . Są bardzo smaczne, lekkie i pulchne. Podczas smażenia ładnie rosną.

Pączki z marmolada Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pączki z marmolada

  • marmolada różana
  • cukier puder do posypania
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Pączki z marmolada
Mieszamy w misce drożdże z cukrem aż się rozpuszczą. Następnie wlewamy letnie mleko i dodajemy jajka – mieszamy. Na koniec dodać mąkę i wyrabiamy ręką jednolite ciasto – odkładamy do podrośnięcia w ciepłe miejsce. Podrośnięte ciasto rozwałkowujemy wycinamy kółka kładziemy marmoladę i formujemy pączki- układamy na tackę na chwilę do podrośnięcia. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu w dużym garnku z obu stron, na złoty kolor. Pączki układać na ręcznikach papierowych, aby tłuszcz ociekł. Lekko ciepłe posypać cukrem pudrem. Najsmaczniejsze są świeże, od razu po usmażeniu.
Pączki z marmolada
Zarabiam ciasto odkładamy do podrośnięcia
Pączki z marmolada
Ciasto rozwałkowujemy nakładamy marmoladę wycinamy kółka
Pączki z marmolada
Wyciętym kółkom nadajemy kształt formując pączka
Pączki z marmolada
Smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor

Zobacz film: Kruche, korzenne ciasteczka