Strona główna Pączki z nadzieniem adwokatowym

Pączki z nadzieniem adwokatowym
Przepis pochodzi z książki kucharskiej:
Przepisy na Tłusty Czwartek

czekoladka_m - autor przepisu Pączki z nadzieniem adwokatowym offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 646
  • Wyślij znajomemu
Zgłoś nadużycie 
zdjęcia: 1 z 2 Strzałka
Pączki z nadzieniem adwokatowym
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Pączki uwielbia cała moja rodzina. Warto je przygotować nie tylko w Tłusty Czwartek:)


trudność: średne
czas:

Pączki z nadzieniem adwokatowym - SKŁADNIKI:

  • Ciasto;
  • 1/2 kg mąki pszennej,
  • 1/2 kg mąki pszennej pełnoziarnistej,
  • 10dag świeżych drożdży,
  • 6 żółtek,
  • 1 całe jajko,
  • 1/2 l mleka,
  • 50ml spirytusu,
  • 100g cukru,
  • cukier waniliowy,
  • 100g masła,
  • cytryna,
  • szczypta soli.
  • Krem:
  • 1/2 l mleka,
  • budyń waniliowy,
  • 4 łyżki cukru,
  • 3/4 szkl. likieru jajecznego Adwokat

Pączki z nadzieniem adwokatowym - PRZYGOTOWANIE:

1. Ciasto: Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, 2 łyżkami mąki i 1/2 szkl. mleka. Odstawić na 20min. Przesiać resztę mąki, dodać podrośnięty rozczyn, żółtka utarte z cukrem, jajko, cukier waniliowy i szczypte soli. Cytrynę sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok z połowy cytryny, dodać do ciasta. Wlać resztę mleka i spirytus. Na koniec dodać stopione, przestudzone masło. Zagnieść bardzo elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1,5godz. Następnie ciasto ponownie zagnieść, rozwałkować na grubość ok. 1cm. Szklanką wycinać kółka, odstawić w ciepłe miejsce na ok.20-30min do podrośnięcia. Smażyć na mocno rozgrzanym oleju (185st) z obu stron na rumiano. Odsączyć na ręczniku papierowym. Ostudzić. 2. Krem: 400ml mleka zagotować z cukrem, w reszcie mleka rozrobić budyń. Budyń wlać na gotujące się mleko, mieszać, aż zgęstnieje. Ostudzić. Dodać likier jajeczny, zmiksować najlepiej przy użyciu blendera. Przy użyciu szprycy pączki nadziewać kremem. Podawać oprószone cukrem pudrem lub polukrowane.



Komentarze do Pączki z nadzieniem adwokatowym  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przepisy
Roladka serowo-warzywna Wielkanocne ruloniki z jajecznym wnętrzem Sernik czekoladowy
Gęś na pęczaku. Nietypowy mazurek wg Buni Tradycyjny staropolski bigos
Wegetariańskie gołąbki Sałatka ziemniaczana z groszkiem. Babka kisielowa
Mazurek -pisanka Wielkanocne jajko- murzynki :) Placki z tartymi jabłkami.
Dziś moderatorami są
misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
Konkursy
  • Konkurs - Wiosenne smaki Konkurs - Wiosenne smaki

    Przygotuj smaczne, kolorowe i lekkie wiosenne danie i wygraj kartę upominkową o wartości 50zł. Nagradzamy aż 10 osób! Konkurs uwzględnia przepisy publikowane na Waszych blogach. Zapraszamy do zapoznania się z zasadami konkursu.

1 2 3 4
 
 
 
Sonda
Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

 
 Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

głosuj
 
Ostatnio komentowane