Strona główna Pączki z nadzieniem adwokatowym

Pączki z nadzieniem adwokatowym
Przepis pochodzi z książki kucharskiej:
Przepisy na Tłusty Czwartek

czekoladka_m - Przepis na: Pączki z nadzieniem adwokatowym offline

Złoty Ekspert
Przepisy: 743
zdjęcia: 1 z 2 Strzałka
Pączki z nadzieniem adwokatowym
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Pączki uwielbia cała moja rodzina. Warto je przygotować nie tylko w Tłusty Czwartek:)


trudność: średne
czas:

Pączki z nadzieniem adwokatowym - SKŁADNIKI:

  • Krem:
  • 1/2 l mleka,
  • budyń waniliowy,
  • 4 łyżki cukru,
  • 3/4 szkl. likieru jajecznego Adwokat

Pączki z nadzieniem adwokatowym - PRZYGOTOWANIE:

1. Ciasto: Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, 2 łyżkami mąki i 1/2 szkl. mleka. Odstawić na 20min. Przesiać resztę mąki, dodać podrośnięty rozczyn, żółtka utarte z cukrem, jajko, cukier waniliowy i szczypte soli. Cytrynę sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok z połowy cytryny, dodać do ciasta. Wlać resztę mleka i spirytus. Na koniec dodać stopione, przestudzone masło. Zagnieść bardzo elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1,5godz. Następnie ciasto ponownie zagnieść, rozwałkować na grubość ok. 1cm. Szklanką wycinać kółka, odstawić w ciepłe miejsce na ok.20-30min do podrośnięcia. Smażyć na mocno rozgrzanym oleju (185st) z obu stron na rumiano. Odsączyć na ręczniku papierowym. Ostudzić. 2. Krem: 400ml mleka zagotować z cukrem, w reszcie mleka rozrobić budyń. Budyń wlać na gotujące się mleko, mieszać, aż zgęstnieje. Ostudzić. Dodać likier jajeczny, zmiksować najlepiej przy użyciu blendera. Przy użyciu szprycy pączki nadziewać kremem. Podawać oprószone cukrem pudrem lub polukrowane.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Pączki z nadzieniem adwokatowym  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przepisy
Muffiny owsiane z rodzynkami Klopsiki w kapuście Roladki schabowe nadziewane
Tarta makowo- pomarańczowa Sałatka pomidorowo-pieczarkowa Kurczak z boczkiem, cebulą i teriyaki
Krem pomarańczowy- orange curd Tiramisu z posmakiem bananów dla delikatności Śledzie w śmietanie z dodatkiem jabłka
Francuskie ciasteczka z makiem Pierś z kurczaka z pieczarkami w sosie pomidorowym Deser z bitą śmietaną bezą oraz truskawkami

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj