rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Pączki z nutą pomarańczy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Dodatek rumu do ciasta oraz kremu pomarańczowego wewnątrz jak i zewnątrz pączka idealnie ze sobą współgrają, tworząc niepowtarzalny smak.

Pączki z nutą pomarańczy Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pączki z nutą pomarańczy

 

  • 1/2 kg mąki tortowej
  • 5 dkg roztopionego masła
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 4 żółtka
  • 1 szklanka mleka
  • 50 ml rumu
  • 5 dkg cukru kryształu
  • 5 dkg drożdży świeżych
  • szczypta soli
  • 1 szklanka kremu pomarańczowego
  • skórka otarta z 2 pomarańczy
  • olej do smażenia (ok.1 litr)

 

  • Krem pomarańczowy:
  • 2 duże pomarańcze 1/2 cytryna 110g cukru kryształu 125g masła 2 żółtka

Sposób przygotowania:

Pączki z nutą pomarańczy
Drożdże rozpuszczamy w 1/2 szklanki letniego mleka, dodajemy 2 łyżki mąki i łyżkę cukru. Mieszamy i pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. Żółtka oraz jajko ucieramy z cukrem oraz cukrem waniliowym. Masło topimy i studzimy. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli, wlewamy rozczyn drożdżowy, resztę mleka, rum oraz masę żółtkową. Mieszamy. Na koniec dodajemy roztopione masło. Wyrabiamy ok 15 minut i odstawiamy na ok 1.5 godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto odrywamy po kawałku i formujemy kule- u mnie miały średnicę ok 4 cm. Układamy na tacce z niewielkimi odstępami i ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 20 minut. Olej rozgrzewamy. Pączki smażymy na małym ogniu na rumiany kolor. Jeszcze ciepłe nadziewamy od góry kremem pomarańczowym szprycą z cienką, długą końcówką. Nadziewamy do momentu wypłynięcia kremu na wierzch, który następnie rozsmarowujemy na pączku i posypujemy skórką z pomarańczy. Krem pomarańczowy: Pomarańcze myjemy, z jednej ścieramy skórkę, a następnie wygniatamy sok z obu pomarańczy i cytryny. Przelewamy do rondelka i gotujemy wraz z otartą skórką na wolnym ogniu ok 10-15 minut. Dodajemy cukier oraz masło i ponownie mieszamy aż do rozpuszczenia składników. Na koniec dodajemy roztrzepane żółtka i mieszamy do momentu aż krem zacznie nam gęstnieć (ok 20 minut). Studzimy.
Pączki z nutą pomarańczy
Składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy na gładkie ciasto
Pączki z nutą pomarańczy
Z wyrośniętego ciasta odrywamy po kawałku i formujemy pączki