jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Pączki z piekarnika

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pączki z piekarnika to lżejsza wersja pączków, Ciasto przygotowane jest wg tej samej receptury jak na smażone w tłuszczu. Nadziałam je twarożkiem z żurawiną i upiekłam w piekarniku.

Pączki z piekarnika Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pączki z piekarnika

 

  • około 1/2 kg mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 1 jajo
  • szczypta soli
  • 20 ml rumu 80%
  • 200 ml mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 7,5 dag masła
  • 5 dag drożdży
  • 1 łyżka rumu 80% (lub spirytusu)
  • 25 dag twarogu
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 3 łyżki suszonej żurawiny
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • cukier puder do posypania

 

 

 

Sposób przygotowania:

Pączki z piekarnika
W letnim mleku wymieszaj 2 łyżki mąki, 1 łyżkę cukru i rozkruszone drożdże. Pozostały cukier miksuj z 3 żółtkami i jajem. Do masy jajecznej dodaj rum, wyrośnięty zaczyn drożdżowy, pozostałą mąkę, stopione, letnie masło oraz szczyptę soli. Wyrabiaj gładkie ciasto tak długo , aż zacznie odstawać od ręki. Nakryj misę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce. Przygotuj nadzienie. Przeciśnięty przez praskę lub zmielony twaróg włóż do miseczki. Dodaj żółtko, cukier, wiórki i żurawinę. Wymieszaj dokładnie. Gdy ciasto podwoi objętość przełóż je na posypaną mąką stolnicę. Rozwałkuj ciasto na duży placek grubości 1 cm. Szklaneczką wycinaj pączki. Na każde kółko ciasta nakładaj farsz po czym zlepiaj je i układaj na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce zlepieniem do dołu. Odstaw paczki do ponownego wyrośnięcia. Wstaw pączki do nagrzanego piekarnika i piecz w temp. 190 st.C do chwili, aż staną się rumiane. Patyczkiem nakłuwaj pączki sprawdzając czy dobrze się upiekły (test suchego patyczka). Po przestudzeniu posyp je cukrem pudrem i podawaj
Pączki z piekarnika
Przeciśnięty przez praskę lub zmielony twaróg włóż do miseczki. Dodaj żółtko, cukier, wiórki i żurawinę. Wymieszaj dokładnie.
Pączki z piekarnika
Odstaw pączki ułozone na blaszce do ponownego wyrośnięcia.
Pączki z piekarnika
Wstaw pączki do nagrzanego piekarnika i piecz w temp. 190 st.C do chwili, aż staną się rumiane.