pysiek

pysiek

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 122]

Pączki z ziemniakami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny sposób na użycie ziemniaków które pozostały np z poprzedniego dnia od obiadu.Pączki smakują znakomicie i jeżeli ktoś nie wie nawet nie wyczuje ich smaku :)

Pączki z ziemniakami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pączki z ziemniakami

 

Sposób przygotowania:

Pączki z ziemniakami
Ugotowane ziemniaki zmielić lub przecisnąć przez praskę.Na ziemniaki kruszymy drożdże,dodajemy cukier,przesianą mąkę i jajka a następnie roztopione masło.Wyrobić gładkie ciasto.Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia ( ma podwoić swoją objętość). Gdy ciasto wyrośnie dłonie nacieramy olejem,odrywamy po kawałeczku,lekko spłaszczamy dłonią,dajemy marmoladę i zalepiamy pączki. Pączki układamy na deseczce lekko posypanej mąką,przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na około 15 min do podrośnięcia. Wyrośnięte pączki smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obydwu stron na rumiano.Wyjmujemy łyżką cedzakową na np.papierowy ręcznik w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu.Przestudzone obficie posypujemy cukrem pudrem.
Pączki z ziemniakami
Etap 1 Ziemniaki mielimy,dodajemy drożdże,mąkę,jajka i zarabiamy
Pączki z ziemniakami
Etap 2 następnie dodajemy roztopione masło i zagniatamy ciasto
Pączki z ziemniakami
Etap 3gotowe ciasto przykrywamy i odstawiamy do podrośnięcia
Pączki z ziemniakami
Etap 4 Ręce nacieramy olejem,odrywamy po troszkę ciasta i formujemy pączki,odkładamy do wyrośnięcia na 15 minn a następnie smażymy