migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Pączki ziemniaczane

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pączki ziemniaczane moje drugie podejście do tych znanych słodkości i bardzo udane. Z ziemniakami smakują równie dobrze i długo zachowują świeżość.

Pączki ziemniaczane Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pączki ziemniaczane

 

  • 500 g letnich ugotowanych i przepuszczonych przez praskę lub dobrze utłuczonych ziemniaków
  • 500 g mąki
  • 50 g drożdży
  • 3 jajka w temperaturze pokojowej
  • 125 g margaryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka octu lub spirytusu
  • marmolada do nadziewania
  • olej do głębokiego smażenia

Sposób przygotowania:

Pączki ziemniaczane
Drożdże rozkruszyć i posypać 2 łyżkami cukru, odstawić aby się rozpuściły. W międzyczasie rozpuścić margarynę i przestudzić. Na stolnicę wysypać mąkę i dodać pozostałe składniki, wszystko wymieszać i zagnieśc ciasto. Gotowe ciasto odstawić w ciepłe miejsce aby podwoiło obiętość. Potem z ciasta uformować kulki, aby porcje były w miarę równe nabierałam ciasto łyżką. Rozpłaszczyć w dłoniach i nadziać marmoladą. Ponownie uformować kulki i odłożyć na 10 minut do podrośnięcia. Aby ciasto nie kleiło sie do rąk można je natłuścić olejem lub maczać w mące. Pączki można zrobić bez nadzienia jak również nadziać marmoladą po upieczeniu. Smażyć na ciemny kolor z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju. Osączyć na papierowym ręczniku. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Z podanych składników wychodzi ok 18-20 pączków.
Pączki ziemniaczane
Etap 1 Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
Pączki ziemniaczane
Etap 2 Z ciasta formować kulki, rozpłaszczyć, nadziać marmoladą i ponownie uformować kulki
Pączki ziemniaczane
Etap 3 Nadziane pączki odłożyć na 10 minut do podrośnięcia
Pączki ziemniaczane
Etap 4 Smażyć z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju