sofieta

sofieta

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 96]

SUPERPRZEPIS

Pączki ziemniaczane

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Już nie raz się przekonałam, że stare przepisy często okazują się najlepsze. Tak tez było w przypadku pączków z dodatkiem ziemniaków. W tym karnawale to one wiodły prymy. Może skusicie się i waśnie te usmażycie na zbliżający się tłusty czwartek?

Pączki ziemniaczane

Składniki:

Pączki ziemniaczane

na ciasto

  • SKŁADNIKI NA ok. 30 średnich pączków:
  • 1/2 kg mąki + mąka do podsypania( u mnie tradycyjnie manitoba)
  • 1/2 kg ugotowanych ziemniaków ( najlepsze są sypkie)
  • 2 jajka
  • 100 g masła
  • 40 g drożdży
  • 6 płaskich łyżek cukru pudru
  • 8 łyżek mleka
  • 2 łyżki spirytusu
  • domowe powidła lub twarda marmolada
  • 1 ½ litra oleju do smażenia lub smalec wieprzowy
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Pączki ziemniaczane

przygotowanie ziemniakow

Pączki ziemniaczane
użyte ziemniaki powinny byc sypkie i puszyste

Ziemniaki obieramy i gotujemy( można również ugotować w mundurkach). Przeciskamy przez praskę i do gorących dodajemy masło. Mieszamy i odstawiamy do lekkiego ostygnięcia.

przygotowanie ciasta

Pączki ziemniaczane
podczas przygotowania ciasta drożdżowego, w pomieszczeniu powinno być ciepło

Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z 1 łyżką cukru pudru. Jajka roztrzepujemy w miseczce z pozostałym cukrem. Do lekko ciepłych ziemniaków dodajemy wszystkie składniki, wraz ze spirytusem i wyrabiamy ciasto.

Powinno być elastyczne i zwięzłe. Wkładamy do dużego garnka/miski( ciasto sporo urośnie), przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 45 minut.

formowanie paczkow

Pączki ziemniaczane
paczki odstawiamy do krotkiego napuszenia

Po tym czasie ciasto szybko wyrabiamy i lekko podsypujemy mąką. Dzielimy na pół. Każdą część rozwałkowujemy na placek o grubości 1 cm i szklanką wykrawamy koła o średnicy ok. 8 cm.

Każdy placuszek lekko rozciągamy palcami, a na środek nakładamy powidła i dobrze sklejamy. Odkładamy na podsypany mąką blat złączeniem do dołu.

Ciasto ze skrawków lekko wyrabiamy i formujemy kolejne pączki. Odstawiamy do lekkiego napuszenia (szybko rosną).

smazenie paczkow

Pączki ziemniaczane
nie wrzucamy zbyt dużej ilości pączków na jeden raz do garnka.

Rozgrzewamy olej i smażymy pączki na średnim ogniu z obu stron po parę minut, obracając przy pomocy patyczka do szaszłyków. Pączki wkładamy do tłuszczu, zlepieniem do dołu. Nie smażymy od razu dużej ilości paczków, ponieważ obniżymy tym temperaturę tłuszczu i paczki bardzo nim nasiąkną.
Wyjmujemy i osączamy na papierze kuchennym.
Lekko przestudzone oprószamy cukrem pudrem.