iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Pączkowe kanapki

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Miały to być pączki w kształcie serca, ale po skończeniu moja córcia stwierdziła, że to wygląda jak pączkowa kanapka i tak już zostało.

Pączkowe kanapki Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pączkowe kanapki

 

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 5 dag drożdży
  • 6 dag masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżki ajerkoniaku
  • 1 łyżka spirytusu
  • szczypta soli
  • Dodatkowo;
  • 1.5 szklanki mleka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 3 łyżki ajerkoniaku
  • 3/4 szklanki wiśni z kompotu bez pestek
  • smalec do smażenia
  • cukier puder do posypania

 

Sposób przygotowania:

Pączkowe kanapki
Drożdże rozpuścić w mleku tylko o temperaturze pokojowej, następnie dodać 1 łyżkę cukru i wymieszać. Jajka utrzeć z pozostałym cukrem na puszysta masę, następnie dodać do nich przesianą mąkę, sól, rozpuszczony i przestudzony tłuszcz oraz drożdże i alkohol, zagnieść gładkie ciasto( jest troszkę luźne). Przygotowane ciasto przykryć i odstawić na kilka godzin do lodówki. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnice i delikatnie na niej je rozciągnąć, foremką wyciąć kształt pączków i zostawić na stolnicy jeszcze na 30 min. Smalec najmniej trzy kostki rozpuścić i usmażyć na nim pączki do uzyskania złotego koloru po usmażeniu odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu i wystudzić.Budyń ugotować na mleku i po przestudzeniu wymieszać z ajerkoniakiem. Zimne pączki przeciąć na pół i dół posmarować zimnym budyniem na nim ułożyć wiśnie i przykryć drugą częścią pączka, wierzch posypać cukrem pudrem.
Pączkowe kanapki
Przy pomocy dowolnej foremki wyciąć pączki
Pączkowe kanapki
Doły pączków posmarować budyniem i ułożyć wiśnie