marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Pączusie serowo-pomarańczowe.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Składniki na pączki serowe z dodatkami odmierzyć i zagnieść na stolnicy.Owoce umyć,obrać,wybrać miąższ,dodać do ciasta.Lepić pączki.Usmażyć

Pączusie serowo-pomarańczowe.

Składniki:

Pączusie serowo-pomarańczowe.

 

  • 30 dkg.mąki pszennej luksusowej,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 2 duże pomarańcze(miąższ),
  • kostka twarogu,
  • 1/4 kostki margaryny,
  • 2 żółtka,
  • płaska łyżeczka sody,
  • kieliszek wódki lub spirytusu,
  • cukier puder do posypki,
  • tłuszcz do smażenia,
  • ręcznik papierowy do wchłaniania tłuszczu.

Sposób przygotowania:

Pączusie serowo-pomarańczowe.
Pomarańcze opłukać dokładnie w bieżącej wodzie oraz obrać nożykiem lub palcami, zależy od skórki. Wybrać łyżeczką miąższ i odłożyć na talerzu lub w misce. Mąkę odmierzyć i przesiać przez sito na stolnicę, dodać żółtka ,cukier,przemielony twaróg, miąższ pomarańczowy, ćwiartkę kostki margaryny, kieliszek wódki lub spirytusu. Wyrabiać i zagnieść ciasto w gładką kulę, odrywać z niej średnie kawałki i formować w dłoniach w małe pączki.Olej rozgrzać na patelni i na skwierczący kłaść łopatką pączki. Smażyć z obu stron na złoty kolor z ok.3-5 min. na średnim ogniu. Na płaskim talerzu rozłożyć arkusiki papierowego ręcznika i kłaść tam usmażone pączki. Przełożyć na półmisek i posypać cukrem pudrem przez sitko. Smażyć następne.