jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

Pączuszki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pulchne ciastka drożdżowe nadziewane dżemem, owocami, budyniem, serem, czekoladą, lukrowane i posypane kandyzowaną skórką pomarańczową:)

Pączuszki

Składniki:

Pączuszki

 

  • 1 kg mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka pełnotłustego
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 4 jaja
  • 10 dag drożdży świeżych
  • 1/4 kostki margaryny
  • 1 łyżka margaryny
  • olej do smażenia
  • nadzienie dowolne (nutella, kostki czekolady, konfitura, itd)
  • cukier puder
  • woda
  • łyżeczka masła
  • kandyzowana skórka pomarańczowa

 

Sposób przygotowania:

Pączuszki
Odłożyć trochę mleka i cukru do rozpuszczenia drożdży. Pozostałą ilość mleka zagotować z margaryną. Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości mleka. Następnie mąkę połączyć z cukrem i zalać to jeszcze ciepłym mlekiem z tłuszczem, a kolejno dodać rozpuszczone drożdże i jaja. Ciasto dobrze wyrobić, a następnie formować kulki, nadziewać i smażyć w mocno rozgrzanym tłuszczu z obydwu stron. Zrobić lukier. Cukier wsypać do miski, dodać łyżeczkę masła i dolewać po łyżce gorącej wody,mieszając, aby cukier się rozpuści, a lukier miał konsystencję gęstej śmietany. Tak przygotowanym lukrem udekorować pączki i na koniec obsypać je skórką pomarańczową. Polecam pączki nadziewane kremem czekoladowym jak Nutella lub czekoladą mleczną.