marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Pączuszki krucho-drożdżowe z nadzieniem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kolejna propozycja na wyroby z ciasta krucho-drożdżowego, czyli pączki z nadzieniem.Nadzienia przeplatają się smakowo,np. czekolada z konfiturą.

Pączuszki krucho-drożdżowe z nadzieniem

Składniki:

Pączuszki krucho-drożdżowe z nadzieniem

 

  • 400 g.mąki pszennej,
  • 150 g.masła lub margaryny,
  • 7 dag.drożdży piekarskich lub Babuni,
  • 1/3 szklanki letniej wody,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • szklanka mleka,
  • 4 żółtka,
  • cukier waniliowy,
  • szczypta soli,
  • nutella wiśniowo-czekoladowa,
  • olej do smażenia,
  • cukier puder do posypania.

 

Sposób przygotowania:

Pączuszki krucho-drożdżowe z nadzieniem
Zrobić zaczyn z drożdży, letniej wody i dwóch łyżeczek cukru i odstawić na kwadrans. Osobno zaś przesiać mąkę pszenną i posiekać z niecałą kostką margaryny lub masła. Zsunąć na stos, zrobić dołek i wbić żółtka, dodać cukier waniliowy, szczyptę soli oraz mleko i zaczyn drożdżowy. Wyrabiać i zagnieść ciasto w kulę. Dać ciasto do misy i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę. Potem rwać na kawałki i uklepywać na dłoni i nakładać łyżeczką nadzienie z nutelli i wiśni, po czym zalepić dokładnie i ponownie ułożyć pączki na stolnicy na 15 min. i nakryć je lnianą ściereczką. Olej wlać na głęboką patelnię i na gorący kłaść kolejno pączki. Smażyć na średnim ogniu przez kilka minut z obu stron na brązowy kolor. Potem wyjmować, kłaść na talerze z papierowym ręcznikiem. Smażyć następne i posypać cukrem pudrem po przełożeniu na tacę.