SUPERPRZEPIS

Pączuszki z ciasta serowego

  • Pyza
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6
Pączuszki z ciasta serowego Więcej zdjęć (5)

Nieco inne ciasto niż tradycyjne, ale zapewniam że równie pyszne pączki z niego wychodzą

Składniki:

Pączuszki z ciasta serowego

 

 

  • olej albo smalec do smażenia
  • cukier puder do oprószenia albo lukru
  • sok pomarańczowy do lukru
  • ok. 0,3 l dżemu, konfitury albo marmolady owocowej

 

Sposób przygotowania:

Pączuszki z ciasta serowego
Przesiej mąkę z solą. Biały ser zmiel dwa razy albo przeciśnij przez praskę. Otrzyj skórkę ze sparzonej pomarańczy i wyciśnij sok. Drożdże, 1 łyżeczkę cukru i 2 - 3 łyżki mąki utrzyj dolewając ciepłe mleko - zostaw do wyrośnięcia. W misce utrzyj miękkie masło z resztą cukru. Ucieraj i dodawaj jajka oraz żółtka. Masę dodaj do mąki. Dodaj także resztę składników - ser biały, skórkę i sok z cytrusa. Wyrabiaj aż ciasto będzie gładkie. Zostaw je pod przykryciem na ok. 1 godzinę żeby wyrosło. Zagnieć ponownie i wyłóż na omączony blat albo stolnicę. Odrywaj po kawałeczku i formuj kuleczki wielkości włoskiego orzecha. Kładź je luźno na omączonym blacie, przykryj i pozwól wyrosnąć.Smaż na oleju albo smalcu - dobrze nagrzanym. Nie kładź na raz więcej niż kilka żeby swobodnie rosły i luźno pływały. Gdy zrumienią się z jednej strony przewróć je a po dosmażeniu wyjmij łyżką cedzakową i osącz na papierowych ręcznikach.Możesz je po prostu posypać cukrem pudrem , ale lepiej utrzeć lukier z cukru pudru i soku pomarańczowego - lukrowane bardziej nam smakowały. Wykorzystując rękaw cukierniczy z cienką długą końcówką możesz je nadziać owocową marmoladą.
Pączuszki z ciasta serowego
masło utrzyj z cukrem i jajkami - stopniowo dodawaj zmielony ser
Pączuszki z ciasta serowego
ciasto zagnieć i wyrób a następnie odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia
Pączuszki z ciasta serowego
wyrośnięte wyłóż na omączony blat - urywaj po kawałeczku
Pączuszki z ciasta serowego
i formuj nieduże kuleczki wielkości orzechów włoskich