marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Paczuszki z kruchego ciasta z białym makiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciastka a'la paczuszki lub rożki z przeróżnymi nadzieniami od mas i kremów po bakalie wszelkiego rodzaju smakują większości domownikom lub dzieciom.

Paczuszki z kruchego ciasta z białym makiem

Składniki:

Paczuszki z kruchego ciasta z białym makiem

 

  • 500 g.mąki pszennej tortowej,
  • 3-4 żółtka,
  • 200 g.margaryny,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • szklanka śmietanki 30%,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • białko do posmarowania,
  • arkusz pergaminu do blachy.
  • Nadzienie:
  • 200 g.maku białego mielonego,
  • 15 dag. rodzynek,
  • 15 dag. płatków migdałowych,
  • aromat migdałowy lub rumowy.

 

Sposób przygotowania:

Paczuszki z kruchego ciasta z białym makiem
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia na stolnicę i posiekać na wiórki z kostką tłuszczu, zsunąć na stos, zrobić dołek i wbić żółtka oddzielone od białek, dodać cukier, śmietankę, ile zabierze ciasto i szczyptę soli. Wyrabiać i zagnieść w kulę,dać do miski i wstawić na pół godziny do lodówki. Mak zmielić dwukrotnie i wymieszać z rodzynkami, płatkami migdałów oraz aromatem migdałowym lub rumowym. Ciasto po wyjęciu podzielić na dwie części, rozwałkować jedną i wykrawać spore koła. nakładać łyżeczką nadzienie i zalepić płaty ciasta palcami na czubku. Układać ciastka na wyłożonej pergaminem blasze i posmarować wierzchy rozmąconym białkiem z pomocą pędzelka. Nagrzać piekarnik do 200 st. C i wstawić blachę z ciastkami na środek. Piec z 15-20 min. Po upieczeniu wyjąć, ostudzić i jeść. Resztę ciasta zamrozić lub upiec więcej sztuk.