migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Paczuszki ze szpinakiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Pyszne paczuszki z ciasta francuskiego wypełnione szpinakiem. Paczuszki można zajadać same jako przekąskę lub podać jako danie z czerwonym barszczykiem.

Paczuszki ze szpinakiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Paczuszki ze szpinakiem

 

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego 275 g
  • 300 g mrożonego szpinaku (dałam własny zamrożony grubo siekany)
  • 60 g fety
  • 2 łyżki smietany 18 %
  • 1 garść startego sera żółtego
  • pieprz
  • czosnek granulowany
  • 1 małe jajko

 

Sposób przygotowania:

Paczuszki ze szpinakiem
Szpinak podsmażyć na patelni aby odparował nadmiar wody. Następnie dodać śmietanę oraz rozkruszoną fetę, do smaku doprawić pieprzem i czosnkiem granulowanym. Gdy składniki się połączą zestawić z ognia i dodać starty ser. Wymieszać dokładnie z pozostałymi składnikami aż ser się rozpuści. Masę szpinakową odstawić do wystudzenia. Ciasto francuskie rozwinąć i podzielić na 6 prostokątów (można też podzielić na 8 uzyskamy wtedy mniejsze paczuszki). Na każdym prostokącie ułożyć ok 2 łyżek szpinakowej masy. Ciasto złożyć na pół aby przykryło farsz. Brzegi dobrze skleić dociskając widelcem. Paczuszki posmarować roztrzepanym jajkiem . Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 20-25 minut na funkcji termoobieg.
Paczuszki ze szpinakiem
Etap 1 Szpinak podsmażyć na patelni aby odparował nadmiar wody.
Paczuszki ze szpinakiem
Etap 2 Następnie dodać śmietanę oraz rozkruszoną fetę, do smaku doprawić pieprzem i czosnkiem granulowanym. Gdy składniki sie połączą zestawić z ognia i dodać starty ser.
Paczuszki ze szpinakiem
Etap 3 Ciasto francuskie rozwinąć i podzielić na 6 prostokątów (można też podzielić na 8 uzyskamy wtedy mniejsze paczuszki). Na każdym prostokącie ułożyć ok 2 łyżek szpinakowej masy. Ciasto złożyć na pół aby przykryło farsz. Brzegi dobrze sklić doci
Paczuszki ze szpinakiem
Etap 4 Paczuszki posmarować roztrzepanym jajkiem . Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 20-25 minut na funkcji termoobieg.