KRISTOFE

KRISTOFE

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 336]

Paella, danie biedaka a tak smaczne

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Tak aromatycznego ryżu z wspaniałymi owocami morza musisz spróbować.

Paella, danie biedaka a tak smaczne

Składniki:

Paella, danie biedaka a tak smaczne

 

  • 40 dag ryżu
  • 2 cebule
  • 25 dag mięsa wieprzowego,
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 szklanki przecieru pomidorowego,
  • 1 mała ostra czerwona papryka,
  • 1 szklanka groszku zielonego,
  • 1 bulionu najlepiej rybnego,
  • 1 sztuka świeżego kraba
  • 20 dag świeżego kalmara,
  • 20 dag świeżych całych muszli,
  • 20 dag świeżych krewetek
  • 30 dag świeżej białej ryby
  • 1/2 łyżeczki szafranu,
  • sok z cytryny do smaku, około 3 łyżek
  • oliwa,

 

Sposób przygotowania:

Paella, danie biedaka a tak smaczne
Podawany sposób przygotowania będzie tak jak wygląda to w oryginalnym wydaniu, użyte składniki na 6 porcji. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, smażymy cebulę a następnie mięso, wszystko dokładnie mieszając aż do zarumienienia. Podsmażone mięso i cebulę układamy na obrzeżach patelni a środek skrapiamy delikatnie oliwą i wrzucamy kolejno, połamanego kraba, pokrojonego w grubszą kostkę kalmara, mule, krewetki i na końcu pokrojoną w grube kawałki białą rybę, Dodając kolejno wszystkie produkty pamiętajmy aby każdy był dobrze obsmażony przed dodaniem kolejnego. Następnie groszek, czosnek, pierwsze solenie i pieprzenie do smaku, dolewamy połowę bulionu, dokładnie mieszamy, dodajemy przecier pomidorowy, sok z cytryny. Wszystko gotujemy często mieszając aby uniknąć przypalenia, po około 25 minutach dodajemy ryż, równomiernie mieszamy aby połączyć z pozostałymi produktami, podlewamy pozostałym bulionem, szczelnie zamykamy patelnię folią aluminiową i dusimy na małym ogniu około 35-40 minut, do chwili aż ryż wchłonie bulion. Gotową potrawę mieszamy i nakładamy na talerze pamiętając o tym aby podawać tylko ciepłą , Smacznego.