Joanna KS

Joanna KS

Starszy Kucharz
[Przepisów: 8]

Książka Kucharska: Kuchnia śródziemnomorska z produktami Hortex

Paella mix z zielonym groszkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Paella - jedno z najbardziej znanych i aromatycznych dań kuchnii hiszpańskiej. Z zieolnym groszkiem nabiera dodatkowego aromatu i staje się jeszcze bardziej kolorową potrawą.

Paella mix z zielonym groszkiem

Składniki:

Paella mix z zielonym groszkiem

 

  • pół opakowania zielonego groszku Hortex (bez rozmrażania)
  • 1 piers z kurczaka
  • 10-15 krewetek
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 średnia cukinia
  • 1 puszcza pomidorów
  • szczypta szafranu (opcjonalnie kukrumy dla koloru)
  • 1 litr bulionu
  • 1 szklanka ryżu do paelli lub do risotto
  • natka pietruszki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • pół łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Paella mix z zielonym groszkiem
Pierś kurczaka kroimy w kostkę i przesmażamy do zrumienienia z każdej strony. Dodajemy drobno posiekany czosnek, pomidory i smażymy ok 5 minut. Dodajemy obie papryki w proszku oraz cukinię pokrojoną w kostkę, dodajemy sól i pieprz. Bulion zagowujemy i dodajemy szafran. Na patelnię dodajemy ryż i groszek, mieszamy z pozostałymi składnikami, przesmażamy chwilkę. Zalewamy gotującym się bulionem. Na wierzch kładziemy krewetki. Od tej pory już nie mieszamy. Po ok 8 minutach, kiedy płyn zostanie wchłonięty przez ryż, patelnię przykrywamy szczelnie folią aluminiową i pozostawiamy pod przykryciem na kolejne 5 minut, możemy także bez przykrycia wstawić do piekarnika aby przypiekła się z wierzchu. Smacznego :).