czarrna

czarrna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 300]

Paella z kurczakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Paella to danie kuchni hiszpańskiej przygotowywane na bazie ryżu, w Hiszpanii najpopularniejsze w owocami morza.

Paella z kurczakiem

Składniki:

Paella z kurczakiem

 

  • 70 dkg pałek z kurczaka
  • 1/2 małego bakłażana
  • 1/2 papryki pomarańczowej i czerwonej
  • 1/2 puszki fasoli czerwonej
  • 0,5 g szafranu
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 1 szklanka ryżu białego

marynata:

Sposób przygotowania:

Paella z kurczakiem
Pałki z kurczaka obsypać przyprawami, skropić oliwą i odstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.

Warzywa pokroić: bakłażana w kostkę, papryki w paski. Fasolę osączyć. Nitki szafranu namoczyć w 1/2 szklanki wrzątku.

Pałki obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu, dodać bakłażana i papryki, podsmażyć. Na patelnię wsypać ryż, smażyć 5 minut często mieszając. Całość zalać winem, 1 szklanką wrzątku i wodą z szafranem. Przykryć i dusić na małym ogniu około 30 minut. W tym czasie nie mieszać, tylko czasem potrząsać całą patelnią. W połowie gotowania obrócić mięso i wsypać fasolę.

Kiedy ryż wchłonie cały płyn, a mięso będzie miękkie, doprawić do smaku i wymieszać.

Smacznego :)