Stenka

Stenka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 228]

Paella z kurczakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Smaczne pełnowartościowe danie obiadowe z udek kurczaka, ryżu i warzyw przygotowane w jednym naczyniu.

Paella z kurczakiem Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Paella z kurczakiem

 

Sposób przygotowania:

Paella z kurczakiem
Udka oczyścić, wypłukać i osuszyć. . Czosnek obrać, drobno pokroić i posypać udka. Posypać udka przyprawami i pozostawić na około 2 godziny aby przesiąkneły przyprawami. Na szerokiej patelni rozgrzać około 50 ml oleju. Włożyć udka i smażyć około 10 minut.

Cebulę obrać, pokroić i dodać na patelnię. dusić pod przykryciem. Marchew obrać, wypłukać i drobno pokroić lub zetrzeć na tarce jarzynowej, Dodać na pateknię..

Fasolkę opłukać, odciąć końcówki i pokroić na około 1 centymetrowe kawałki. Paprykę wypłukać, odrzucić gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Dodać paprykę i fasolkę do pozostałych produktów. Pomidory sparzyć, ściągnąć skórkę i drobno pokroić.

Dodać do pozostałych produktów na patelni. Ryż wypłukać i dodać do udek z warzywami. Dodac około 1/2 szklanki gotującej wody.

Dusić do miękkości ryżu cały czas pod przykryciem. Doprawić do smaku solą i pieprzem
Paella z kurczakiem
Kurczak obsypany przyprawami przygotowany do obsmażenia
Paella z kurczakiem
Drobno pokrojona cebula dodana do smażenia
Paella z kurczakiem
Jako kolejny składnik została dodana pokrojona marchew
Paella z kurczakiem
Pokrojona fasolka i papryka dodadana na patelnię do duszenia
Paella z kurczakiem
Pomidory bez skórki i pokrojone dodane do duszenia
Paella z kurczakiem
Dodany ryż do wytworzonego przez warzywa soku