Paella z kurczakiem

hgg - Przepis na: Paella z kurczakiem offline

Złoty Ekspert
Przepisy: 680
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Paella z kurczakiem
oceń:  
ocena: 3/5
głosów: 12

Podstawą narodowej potrawy hiszpańskiej paella jest ryż, warzywa i przyprawy. Danie przyrządza się na patelni i podaje gorące...


trudność: łatwe
czas:

Paella z kurczakiem - SKŁADNIKI:

  • 1 opakowanie Paelli z kurczakiem Kamis
  • 200 g filetów z piersi kurczaka
  • 225 g mieszanki warzywnej (mrożonej lub w puszce)
  • 1/2 szklanki ryżu paraboiled
  • 2 łyżki oleju
  • 250 ml (1 szkl.) wody

Paella z kurczakiem - PRZYGOTOWANIE:

Podstawą narodowej potrawy hiszpańskiej paella jest ryż, warzywa i przyprawy. Danie przyrządza się na patelni i podaje gorące. Najpopularniejsza jest paella z Walencji, która początkowo składała się z ryżu, przypraw i ziół, a następnie stopniowo dodawano do niej: paprykę, pomidory, mięso lub kiełbasę i owoce morza.

Paella z kurczakiem z linii Siesta to potrawa z ryżu, chrupiących warzyw i mięsa kurczaka przyprawiona charakterystyczną mieszanką aromatycznych ziół i przypraw, m.in. słodkiej papryki i pieprzu. Aby zbliżyć się do pierwowzoru z Walencji, miłośnicy owoców morza mogą dodać do potrawy małże, krewetki i kalmary.



Sposób przyrządzania:


  1. Piersi z kurczaka pokrój na małe kawałki i podsmaż przez 2 minuty na gorącym oleju.

  2. Następnie dodaj ryż i mieszankę warzywną i całość smaż przez 1 minutę.

  3. Zawartość opakowania dokładnie wymieszaj z 250 ml wody i dodaj do mięsa, ryżu i warzyw.

  4. Duś pod przykryciem na małym ogniu przez około 12 minut, od czasu do czasu mieszając.


Nasze propozycje:

Dla urozmaicenia smaku możesz dodać paprykę czerwoną, zielony groszek, kiełbaski chorizzo oraz cukinię pokrojoną w talarki.

Koneserzy owoców morza do potrawy mogą dodać kalmary, małże oraz gotowane krewetki w skorupkach.

Zamiast ryżu paraboiled możesz użyć ryżu do risotto.



Przepis pochodzi z serwisu internetowego firmy KAMIS


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Paella z kurczakiem (strona 1 z 2)  
sandra200

sandra200
offline

2008-11-27 09:45
uwielbiam takie jedzonko;)
Skomentuj
Oceń:
0
kayleb

kayleb
offline

2008-11-27 14:11
Niezła mieszanka warta spróbowania.
Skomentuj
Oceń:
0
cremebrule

cremebrule
offline

2008-11-27 14:41
tradycyjna paella powinna miec chyba owoce morza...
Skomentuj
Oceń:
0
dobry

dobry
offline

2008-11-28 09:21
heh, domyslam sie, ze nie chodzi o szklanke wody
Skomentuj
Oceń:
0
Magdusia1312

Magdusia1312
offline

2008-12-04 18:38
chyba będę musiała wypróbować:D
Skomentuj
Oceń:
0
darek112

darek112
offline

2008-12-13 22:12
apetycznie wygląda
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

ja
gość

2009-01-30 17:39
Warto spróbowac
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

tomasz
gość

2009-02-13 09:10
Potrawy nie mieszamy a wstrząsamy na patelni.Nikt poważny nie miesza ryżu bo to grzech rozbijać ziarna ryży.
Skomentuj
Oceń:
0
malgorzata

malgorzata
offline

2008-11-27 15:04
Z tego, co ja wiem, paella nie musi zawierac owocow morza. Ale powinna byc przygotowana na patelni.
Skomentuj
Oceń:
0
cremebrule

cremebrule
offline

2008-11-27 21:13
malgorzata napisał(a):

Z tego, co ja wiem, paella nie musi zawierac owocow morza. Ale powinna byc przygotowana na patelni.


no masz racje, powinna zawierac ryz i warzywa, chyba tak mi sie pomyslalo bo tu spotykam tylko takie z owocami morza...
Tak czy siak tej nie zrobie przez wzglad na 1 skladnik...
Skomentuj
Oceń:
0
malgorzata

malgorzata
offline

2008-11-27 23:23
cremebrule napisał(a):

malgorzata napisał(a):

Z tego, co ja wiem, paella nie musi zawierac owocow morza. Ale powinna byc przygotowana na patelni.
no masz racje, powinna zawierac ryz i warzywa, chyba tak mi sie pomyslalo bo tu spotykam tylko takie z owocami morza... Tak czy siak tej nie zrobie przez wzglad na 1 skladnik...

a jaki?
Skomentuj
Oceń:
0
Gatita

Gatita
offline

2009-03-05 12:45
malgorzata napisał(a):

Z tego, co ja wiem, paella nie musi zawierac owocow morza. Ale powinna byc przygotowana na patelni.

Niekoniecznie, zależy to od regionu Hiszpanii. Np. w Kastylii robi się paellę z królikiem i nie ma tam mariscos czyli owoców morza. A patelnia płaska jest konieczna !
Skomentuj
Oceń:
0
Tomo

Tomo
offline

2009-05-31 22:57
Uwielbiam takie jedzonko! Więc do ulubionych!
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Kurczak
Roladki drobiowe z brokułami Kurczak z ananasem i ryżem Filet z kurczaka zapiekany z morelami
Kurczak z cukinią i pomidorkami koktajlowymi Panierowana pierś z kurczaka Kurczak  według Patrycji
Pałki miodowo-musztardowe Kurczak w sosie śmietanowo-kalarepkowym Pierś faszerowana szpinakiem w cieście francuskim
Kurczak po żydowsku Kurczak z Marengo Kurczak z kukurydzą

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Twoja ulubiona odmiana śliwek to:

 
 Twoja ulubiona odmiana śliwek to:

głosuj
 

Ostatnio komentowane