Paella z kurczakiem

hgg - Przepis na: Paella z kurczakiem offline

Złoty Ekspert
Przepisy: 680
MODERATOR
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Paella z kurczakiem
oceń:  
ocena: 3/5
głosów: 12

Podstawą narodowej potrawy hiszpańskiej paella jest ryż, warzywa i przyprawy. Danie przyrządza się na patelni i podaje gorące...


trudność: łatwe
czas:

Paella z kurczakiem - SKŁADNIKI:

  • 1 opakowanie Paelli z kurczakiem Kamis
  • 200 g filetów z piersi kurczaka
  • 225 g mieszanki warzywnej (mrożonej lub w puszce)
  • 1/2 szklanki ryżu paraboiled
  • 2 łyżki oleju
  • 250 ml (1 szkl.) wody

Paella z kurczakiem - PRZYGOTOWANIE:

Podstawą narodowej potrawy hiszpańskiej paella jest ryż, warzywa i przyprawy. Danie przyrządza się na patelni i podaje gorące. Najpopularniejsza jest paella z Walencji, która początkowo składała się z ryżu, przypraw i ziół, a następnie stopniowo dodawano do niej: paprykę, pomidory, mięso lub kiełbasę i owoce morza.

Paella z kurczakiem z linii Siesta to potrawa z ryżu, chrupiących warzyw i mięsa kurczaka przyprawiona charakterystyczną mieszanką aromatycznych ziół i przypraw, m.in. słodkiej papryki i pieprzu. Aby zbliżyć się do pierwowzoru z Walencji, miłośnicy owoców morza mogą dodać do potrawy małże, krewetki i kalmary.



Sposób przyrządzania:


  1. Piersi z kurczaka pokrój na małe kawałki i podsmaż przez 2 minuty na gorącym oleju.

  2. Następnie dodaj ryż i mieszankę warzywną i całość smaż przez 1 minutę.

  3. Zawartość opakowania dokładnie wymieszaj z 250 ml wody i dodaj do mięsa, ryżu i warzyw.

  4. Duś pod przykryciem na małym ogniu przez około 12 minut, od czasu do czasu mieszając.


Nasze propozycje:

Dla urozmaicenia smaku możesz dodać paprykę czerwoną, zielony groszek, kiełbaski chorizzo oraz cukinię pokrojoną w talarki.

Koneserzy owoców morza do potrawy mogą dodać kalmary, małże oraz gotowane krewetki w skorupkach.

Zamiast ryżu paraboiled możesz użyć ryżu do risotto.



Przepis pochodzi z serwisu internetowego firmy KAMIS


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Paella z kurczakiem (strona 1 z 2)  
sandra200

sandra200
offline

2008-11-27 09:45
uwielbiam takie jedzonko;)
Skomentuj
Oceń:
0
kayleb

kayleb
offline

2008-11-27 14:11
Niezła mieszanka warta spróbowania.
Skomentuj
Oceń:
0
cremebrule

cremebrule
offline

2008-11-27 14:41
tradycyjna paella powinna miec chyba owoce morza...
Skomentuj
Oceń:
0
dobry

dobry
offline

2008-11-28 09:21
heh, domyslam sie, ze nie chodzi o szklanke wody
Skomentuj
Oceń:
0
Magdusia1312

Magdusia1312
offline

2008-12-04 18:38
chyba będę musiała wypróbować:D
Skomentuj
Oceń:
0
darek112

darek112
offline

2008-12-13 22:12
apetycznie wygląda
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

ja
gość

2009-01-30 17:39
Warto spróbowac
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

tomasz
gość

2009-02-13 09:10
Potrawy nie mieszamy a wstrząsamy na patelni.Nikt poważny nie miesza ryżu bo to grzech rozbijać ziarna ryży.
Skomentuj
Oceń:
0
malgorzata

malgorzata
offline

2008-11-27 15:04
Z tego, co ja wiem, paella nie musi zawierac owocow morza. Ale powinna byc przygotowana na patelni.
Skomentuj
Oceń:
0
cremebrule

cremebrule
offline

2008-11-27 21:13
malgorzata napisał(a):

Z tego, co ja wiem, paella nie musi zawierac owocow morza. Ale powinna byc przygotowana na patelni.


no masz racje, powinna zawierac ryz i warzywa, chyba tak mi sie pomyslalo bo tu spotykam tylko takie z owocami morza...
Tak czy siak tej nie zrobie przez wzglad na 1 skladnik...
Skomentuj
Oceń:
0
malgorzata

malgorzata
offline

2008-11-27 23:23
cremebrule napisał(a):

malgorzata napisał(a):

Z tego, co ja wiem, paella nie musi zawierac owocow morza. Ale powinna byc przygotowana na patelni.
no masz racje, powinna zawierac ryz i warzywa, chyba tak mi sie pomyslalo bo tu spotykam tylko takie z owocami morza... Tak czy siak tej nie zrobie przez wzglad na 1 skladnik...

a jaki?
Skomentuj
Oceń:
0
Gatita

Gatita
offline

2009-03-05 12:45
malgorzata napisał(a):

Z tego, co ja wiem, paella nie musi zawierac owocow morza. Ale powinna byc przygotowana na patelni.

Niekoniecznie, zależy to od regionu Hiszpanii. Np. w Kastylii robi się paellę z królikiem i nie ma tam mariscos czyli owoców morza. A patelnia płaska jest konieczna !
Skomentuj
Oceń:
0
Tomo

Tomo
offline

2009-05-31 22:57
Uwielbiam takie jedzonko! Więc do ulubionych!
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Kurczak
Pierś z kurczaka nadziewana sałatą i pomidorkami Kurczak w orzechowej glazurze Pierś z kurczaka z ryżem
Kurczak w sosie pieczarkowym Curry z kurczaka Pierś z kurczaka panierowana w płatkach
Mięso z kurczaka z cukinią i grzybami Mięso z kurczaka w majonezowej panierce Pałki z kurczaka z sosem
Pierś z kurczaka z bazylią i musztardą Kukurydziane skrzydełka Pieczone skrzydełka z kurczaka

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert online

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane