Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Paella z pęczaku

  • CZAS:
         
ocena: 2/5 głosów: 3

Rozgrzać na patelni 1/3 porcji przygotowanej oliwy, obsmażyć po kolei wszystkie mięsa

Paella z pęczaku

Składniki:

Paella z pęczaku

 

  • 30 dag pęczaku
  • 10 dag mrożonych borowików
  • 2 pieczone papryki bez skórki
  • 20 dag udek kurczaka bez kości
  • 8 dag szynki serrano pokrojonej w kostkę
  • 5 dag wędzoengo boczku
  • 15 dag piersi z kaczki
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 cebula
  • 3/4 l bulionu mięsnego
  • 50 ml białego wina
  • 100 ml oliwy
  • 1 cytryna
  • sól
  • pieprz
  • listek alurowy
  • 1 łyżeczka świeżego rozmarynu
  • 1 łyżeczka świeżego tymianku

Sposób przygotowania:

Paella z pęczaku
Rozgrzać na patelni 1/3 porcji przygotowanej oliwy, obsmażyć po kolei wszystkie mięsa pokrojone w kawałki, odstawić. Na patelni rozgrzać resztę oliwy, zrumienić grzyby, cebulę i czosnek, dodać pęczak i smażyć chwilę aż będzie szklisty. Dodać obrany ze skórki i posiekany pomidor, pieczone papryki, liestek laurowy i zioła. Doprawić solą, pieprzem. Wlać wino, odparować. Dodać mięso, wymieszać i zalać bulionem, nie mieszać. Gotować na średnim ogniu aż do wchłonięcia całego płynu. Pęczak powinien być ugotowany a na spodzie lekko przywierać do patelni. Zdjąć z ognia, podawać w naczyniu, w którym potrawa była przygotowywana. Po wyłożeniu na talerz porcji potrawy należy ją dodatkowo przyprawić wyciskając sok z cytryny.