SUPERPRZEPIS

Paella z Walencji

  • 2
  • Leela
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5
Paella z Walencji

gotuje paelle czesto i nauczylam sie ze ta porawa jest troche jak nasz bigos ;) mozna wrzucic wszystko

Składniki:

Paella z Walencji

 

  • Składniki: 6-8 porcji
  • 400 g średnioziarnistego ryżu
  • ponad 1 l bulionu drobiowego
  • 6-8 mniejszych kawałków kurczaka wraz z skórą (najlepiej nóżka lub udka)
  • 4 plastry schabu
  • 6 lyzek octu winnego z czerwonego wina
  • 100 g kiełbasy chorizo
  • 250 g małży w muszlach
  • 250 g zielonego groszku z puszki
  • 2 czerwone papryki, pokrojone w paski
  • 2 cebule, drobno posiekane
  • 3-4 ząbki czosnku, posiekanych
  • 1 mała ostra papryczka, posiekana
  • 2 mięsiste pomidory, pokrojony w kostkę
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • duża szczypta szafranu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

 

Sposób przygotowania:

Paella z Walencji
Jesli macie czas to proponuje miesko zamarynowac kilka godzin przed gotowaniem, kurczaka i schab opruszyc przyprawami, nie zapominajac o szafranie dodac oliwy z oliwek i lyzke octu winnego, przykryc folia i wstawic do lodowkiGotowanie zaczynamy od podsmazenia miesa, na duzej patelni rozgrzewamy oliwe i podsmazamy kurczaka z obu stron, az sie zarumieni, dodajemy pokrojony w kostke schab i calosc smazymy, dodajemy polowe czosnku, podlewamy bulionem i dusimy pod przykryciem az miesko bedzie ugotowane a plyn odparuje, mieso odkladamy na bok Na dużej, wysokiej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i dodajemy posiekaną cebulą, pomidory pokorjone w kostkę, ostrą papryczkę i czerwone papryki pokrojone w paski. Smażymy przez okolo 5 minut nastepnie dodajemy ryż. Następnie dodajemy chorizo pokrojoną w plasterki, posiekaną resztę czosnku, szafran i łyżeczkę słodkiej lub ostrej papryki. Smażymy przez niecałą minutę i podlewamy całość bulionem, tak aby deliktanie przykrył ryż. Posypać delikatnie solą i mocniej pieprzem. Dodac ocet winny. Po zagotowaniu zmniejszyć na mały ogień i od czasu do czasu mieszając, podlewać ryż bulionem Następnie dodać na wierzch kawałki kurczaka, królika oraz małże w muszlach i dodać groszek i podlać trochę bulionem i wstawic do piekarnika i gotowac az do odparowania plynu (okolo15 min) po wyjeciu z piekarnika sprawdzic czy wszystkie muszle sie otworzyly, te zamkniete wyrzucic.Udekorować pokorojonymi w kawałki cytrynami