Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Pain au Levain

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Prosty chleb na pszennym zakwasie

Pain au Levain Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pain au Levain

 

 

Sposób przygotowania:

Pain au Levain
Rano pierwszego dnia wyciągnąć zakwas z lodówki. Gdy się ogrzeje do temperatury pokojowej, dokarmić. Wieczorem nastawić zaczyn: wymieszać zakwas z mąkami i wodą. Przykryć miskę folią i odstawić w temperaturze pokojowej na całą noc (około 12 godzin). Po 12 godzinach zaczyn musi wyraźnie zwiększyć objętość i mieć dużo bąbelków na powierzchni. Do miski wsypać mąkę żytnią i pszenną, dodać wodę, zagnieść ciasto. Odstawić na godzinę. Po tym czasie ciasto zagnieść z zaczynem i solą, przykryć ściereczką i odstawić na 2,5 godziny do wyrastania. Następnie ciasto krótko zagnieść, uformować bochenek i przełożyć do keksówki. Przykryć ściereczką i odstawić na drugie wyrastanie na 2,5 godziny. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec z parą 45 minut
Pain au Levain
Rano pierwszego dnia wyciągnąć zakwas z lodówki Gdy się ogrzeje do temperatury pokojowej dokarmić Wieczorem nastawić zaczyn wymieszać zakwas z mąkami i wodą Przykryć miskę folią i odstawić w temperaturze pokojowej na całą noc
Pain au Levain
Po 12 godzinach zaczyn musi wyraźnie zwiększyć objętość i mieć dużo bąbelków na powierzchni Do miski wsypać mąkę żytnią i pszenną dodać wodę zagnieść ciasto Odstawić na godzinę
Pain au Levain
Po tym czasie ciasto zagnieść z zaczynem i solą przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania
Pain au Levain
Następnie ciasto krótko zagnieść uformować bochenek i przełożyć do keksówki Przykryć ściereczką i odstawić na drugie wyrastanie

Tagi:

ciasto