ewelinuśka

ewelinuśka

Szef Kuchni
[Przepisów: 90]

Pakora - warzywa po indyjsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Życzę wszystkim smacznego...

Pakora - warzywa po indyjsku

Składniki:

Pakora - warzywa po indyjsku

 

  • 20 dag mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki chili
  • 1 łyżeczkamielonego kminku rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 cebule
  • 1/2 kalafiora
  • 3 ziemniaki
  • 2 twarde banany
  • słoiczek chutneyu z mango
  • olej do frytowania
  • 1/2 pęczka kolendry

Sposób przygotowania:

Pakora - warzywa po indyjsku
1) mąkę wymieszaj z solą, chili, kminkiem rzymskim i proszkiem do pieczenia. Dolej 275 ml wody i wymieszaj mikserem na gładkie ciasto. Odstaw. 2) Cebulę pokrój na cząstki, kalafior podziel na małe różyczki, ziemniaki potnij w plasterki, banany na kawałki. 3) W wysokim garnku rozgrzej olej do temp. 180 st. Posiekaj kolendrę, dodaj do chutneyu. 4) Przygotowane warzywa nadziej na widelec, zanurzaj w cieście, pozwól aby ciasto lekko spłynęło, a następnie wrzucaj na rozgrzany olej i smaż na złoty kolor. Wyjmuj, układaj na papierze kuchennym w celu osączenia z nadmiaru tłuszczu. Podawaj z chutneyem.

Tagi:

pakora