Natala1210

Natala1210

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 770]

Palce lizać

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Naprawdę pyszne.Wszyscy się nim zajadają.

Palce lizać

Składniki:

Palce lizać

 

  • Biszkopt:
  • 5jajek,
  • 5łyżeczek cukru,
  • 5łyżek mąki,
  • 1/2łyżeczki proszku do pieczenia.
  • Masa:
  • 5żółtek,
  • 1/2litra mleka,
  • 3łyżki mąki,
  • 1kostka masła,
  • 1szkl.cukru pudru.
  • Piana:
  • 1i1/2łyżki żelatyny,
  • 5białek,
  • 1szkl.cukru.
  • Polewa:
  • 1/2kostki margaryny,
  • 2łyżki kakao,
  • 2łyżki cukru,
  • 1jajko

Sposób przygotowania:

Palce lizać
Biszkopt:Oddzielić żółtka od białek.iałka ubić pod koniec ubijania dodawać cukier i po jednym żółtku.Następnie lekko mieszając łyżką dodać mąkę z proszkiem,dokładnie wymieszać,upiec na złoty kolor.Masa:Mleko wymieszać z żółtkami i mąką,stale mieszając ugotować budyń,ostudzić.iękkie masło utrzeć z cukrem pudrem,połaczyć z zimnym budyniem,wyłożyć na ostudzony biszkopt.Piana:W 1/2szkl.gorącej przegotowanej wody rozpuścić żelatynę,wystudzić.Białka ubić na sztywną pianę,dodając pod koniec ubijania cukier,następnie wlać ostudzoną żelatynę,wymieszać iod razu wylać na masę,Polewa:Margarynę roztopić,dodać kakao,cukier,ucierać łyżką aż trochę wystygnie.Potem dodać roztrzepane jajko,jeszcz trochę ucierać i wylać na pianę,całość włożyć do lodówki.

Tagi:

biszkopt