Megg

Megg

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 412]

Pałki kurczaka w winie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pikantne pałki kurczaka w winie

Pałki kurczaka w winie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pałki kurczaka w winie

 

  • 4 pałki kurczaka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu caynne
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkotałowej
  • 1 szkl czerwonego wytrawnego wina
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Pałki kurczaka w winie
Wszystkie przyprawy wsypać do małej miseczki i wymieszać, aby powstała jedna mieszanka wielu przypraw. Pałki kurczaka umyć, osuszyć i natrzeć bardzo obficie przygotowaną mieszanką przypraw, a następnie odstawić na 1h do lodówki. Na patelni rozgrzać olej i smażyć pałki kurczaka ze wszystkich stron na złoty kolor. Podsmażone pałki kurczaka przełożyć do małego garnka, wlać do nich pozostały tłuszcz ze smażenia, na patelnie wlać 1/2 szkl wody, wypłukać z tłuszczu i również wlać do garnka. Wlać również wino i wszystko razem dusić na małym ogniu ok. 40 min aż mięso będzie miękkie, a sos zrobi się gęsty. Gotowe pałki kurczaka podawać z ziemniakami lub ryżem i ulubioną surówką.
Pałki kurczaka w winie
Pałki kurczaka w winie
Pałki kurczaka w winie
Pałki kurczaka w winie