Pałki kurczęce z trawą cytrynową i winogronami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Mięso z kurczaka doskonale pasuje na niedzielny obiad, to jedna z moich ulubionych wersji udek z kurczaka.

Pałki kurczęce z trawą cytrynową i winogronami

Składniki:

Pałki kurczęce z trawą cytrynową i winogronami

 

  • 5 pałek z kurczaka
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łodygi trawy cytrynowej
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 szklanki wody
  • 10 winogron marynowanych

Sposób przygotowania:

Pałki kurczęce z trawą cytrynową i winogronami
Mięso nacieramy solą, pieprzem i papryką. Dodajemy drobno pokrojoną trawę cytrynową i olej. Mieszamy i odstawiamy na 2 godziny do lodówki.

Po tym czasie mięso wrzucamy na rozgrzaną patelnię (bez dodatku oleju) i obsmażamy z każdej strony na rumiano. Następnie dodajemy wodę i dusimy pod przykryciem 15 minut.

Wrzucamy winogrona i ponownie dusimy 15 minut.