Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Pałki na ostro z miodem i sezamem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Uwielbiam przygotowywać mięsa bez użycia tłuszczu, a jak jeszcze smakują domownikom lub gościom to już satysfakcja na całej linii.

Pałki na ostro z miodem i sezamem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pałki na ostro z miodem i sezamem

 

  • 10 pałek z kurczaka
  • sos: łyżka koncentratu pomidorowego
  • łyżka keczupu
  • łyżka miodu
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • łyżeczka czerwonego pieprzu
  • łyżka słodkiej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • oraz 2 łyżki sezamu
  • papier do pieczenia

 

Sposób przygotowania:

Pałki na ostro z miodem i sezamem
Z pałek odcinamy dolne części, choć proceder nie jest obowiązkowy. Następnie zalewamy zimą wodą i moczymy około godziny. Składniki na sos mieszamy w naczyniu które można zamknąć. Mięso wyjmujemy z wody i osuszamy papierowymi ręcznikami aby marynata nam się zbyt nie rozwodniła. Każdy kawałek mięsa nacieramy i wkładamy do marynaty, odstawiamy na noc do lodówki. W naczyniu o grubym dnie rozgrzewamy kilka łyżek marynaty i zagotowujemy, wkładamy mięso i dusimy pod przykryciem do miękkości. Piekarnik nagrzewamy a 250 stopi, mięso układamy na blaszce wyłożonej papierem smarujemy resztą marynaty i posypujemy sezamem. Zapiekamy około 10 min aż się sezam zacznie rumienić.
Pałki na ostro z miodem i sezamem
Składniki na marynatę dokładnie razem mieszamy.
Pałki na ostro z miodem i sezamem
Mięso dusimy w kilku łyżkach marynaty aż będzie miękkie.
Pałki na ostro z miodem i sezamem
Miękkie pałki przekładamy na blaszkę smarujemy marynatą i posypujemy sezamem.