czarrna

czarrna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 300]

Pałki w powidłach na ostro

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kurczak to mięso, które doskonale komponuje się również ze słodkimi dodatkami, dlatego do marynaty wykorzystałam powidła :)

Pałki w powidłach na ostro

Składniki:

Pałki w powidłach na ostro

 

  • 0,5 kg pałek z kurczaka
  • 2 łyżki kwaśnych powideł
  • 1 łyżka sosu chili-czosnkowego
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz
  • słodka papryka
  • pieprz kajeński

Sposób przygotowania:

Pałki w powidłach na ostro
Powidła, sos chili, koncentrat i olej wymieszać w misce, dodać pałki z kurczaka i dokładnie wymieszać z marynatą. Mięso odstawić do lodówki, najlepiej na całą noc, żeby przeszło smakiem marynaty.

Przełożyć do naczynia do zapiekania i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 45 minut. W czasie pieczenia mięso polewać powstałym sosem.

Smacznego :)