Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Pałki w sosie z opieniek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Duszone pałki z kurczaka z opieńkami i cebulką, z dodatkiem śmietany kremówki. Prosty, ale bardzo smaczny obiad:)

Pałki w sosie z opieniek Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pałki w sosie z opieniek

 

  • 4 pałki z kurczaka
  • olej do smażenia
  • 2 łyżeczki przyprawy do mięs
  • sól do smaku
  • 1/2 cebuli
  • 60 dkg opieniek
  • 2 łyżki pszennej mąki
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki

Sposób przygotowania:

Pałki w sosie z opieniek
Mięso umyć, lekko osuszyć, położyć na rozgrzany na patelni olej, oprószyć solą i posypać przyprawą do mięs. Mięso mocno zrumienić. Do mięsa wlać szklankę wody. Dusić na średnim ogniu pod przykryciem do miękkości. Następnie odparować cały płyn, mięso ponownie zrumienić, zdjąć na talerz. Na tłuszcz po smażeniu mięsa wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklić ją. Opieńki oczyścić, opłukać, dowolnie pokroić, dodać do cebuli i usmażyć. Doprawić lekko pieprzem. Śmietanę rozmieszać z mąką i szklanką zimnej wody. Zawiesinę wlać do grzybów, wymieszać i zagotować nie przerywając mieszania. Do sosu dodać jeszcze trochę wody (tyle, żeby sos uzyskał odpowiednią konsystencję),ponownie zagotować. W razie potrzeby sos doprawić do smaku odrobiną soli. Mięso podawać z sosem grzybowym.
Pałki w sosie z opieniek
Zrumienione mięso zalane wodą i duszone do miękkości.
Pałki w sosie z opieniek
Pokrojona w kostkę cebula zeszklona na tłuszczu po smażeniu mięsa.
Pałki w sosie z opieniek
Oczyszczone i pokrojone opieńki dodane do zeszklonej cebuli.
Pałki w sosie z opieniek
Śmietana kremówka rozmieszana z mąka i zimną wodą.