Pałki z kurczaka

Kurczak « poprzedni | następny »
misia5 - Przepis na: Pałki z kurczaka offline

Złoty Ekspert
Przepisy: 154
MODERATOR
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Pałki z kurczaka
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 5

Eksperymentalne wykonanie, a zniknęły szybciej niż się piekły:)


trudność: łatwe
czas:

Pałki z kurczaka - SKŁADNIKI:

  • 1kg pałek z kurczaka
  • Marynata:
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki oleju
  • 3-4 ząbki czosnku(ilość zależy od upodobań)
  • przyprawy (ja dałam suszoną bazylię, oregano, zioła prowansalskie, paprykę słodką i ostrą, pieprz czarny i ziołowy)
  • Glazura:
  • 150g masła lub margaryny
  • 2 łyżki miodu
  • 1,5 łyżki słodkiej papryki

Pałki z kurczaka - PRZYGOTOWANIE:

Pałki z kurczaka dokładnie umyć pozbawić piór jeśli takowe zostały. Osuszyć papierowym ręcznikiem i przełożyć do woreczka. Przygotować marynatę. Czosnek obrać i bardzo drobno posiekać. Można przecisnąć przez praskę. Miód jeśli się skrystalizował rozpuścić i ostudzić. Wszystkie składniki marynaty połączyć ze sobą i całość wlać do woreczka z pałkami. Woreczek dobrze zawiązać i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc, bo wtedy pałki lepiej przejdą marynatą. Jeśli jednak zależy nam na czasie to już po 3 godzinach pałki można piec. Tak przygotowane pałki wraz z marynatą przekładamy do wyłożonej folią aluminiową brytfanki (matową stroną do formy) Pieczemy około godzinę w temp 180st. Czas pieczenia zależy od tego jak duże są pałki. W połowie pieczenia przygotowujemy glazurę. Do miękkiego masła i dodajemy miód i paprykę dokładnie wszystko łączymy. Tak przygotowaną glazurą pokrywamy wierzch każdej pałki. Ja nakładam glazurę łyżeczką (2 łyżeczki na pałkę) i spodnią częścią łyżeczki rozsmarowuję po całej pałce. Po około 15-20 minutach pałki odwracamy na drugą stronę i tak jak poprzednią stronę smarujemy glazurą. Jeśli została nam glazura to smarujemy nią pałki na 5-10 minut przed wyjęciem pałek z piekarnika.



Teraz wystarczą złote chrupiące ziemniaki i sałatka domowej roboty i obiad gotowy.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Pałki z kurczaka (strona 1 z 1)  
evita0007

evita0007
offline

2011-10-30 08:27
Wierzę że szybko znikneły.Sama też takie uwielbiam-mniam :-)
Skomentuj
Oceń:
0
gabyelle21l@tlen.pl

gabyelle21l@tlen.pl
offline

2011-12-14 19:59
Uwielbiam takie mięsko, a to napewno jest pyszniutkie
Skomentuj
Oceń:
0
misia5

misia5
offline

2011-12-14 20:08
gabyelle21l@tlen.pl napisał(a):

Uwielbiam takie mięsko, a to napewno jest pyszniutkie


Nam baaardzo smakuje:) Często gości na naszym stole:)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Kurczak
Filety z udźca kurczaka z jabłkami Roladki brokułowo-kalafiorowe Pierś z kurczaka z cukinią
Pieczony kurczak w marynacie musztardowo-miodowej  Gulasz drobiowy z cukinią Marynowane goloneczki
 Kotlety z kurczaka Roladki drobiowe Pieczony kurczak z musztardą
Zapiekanka z porem i kurczakiem Szaszłyk z piersi kurczaka Udka w ryżu i warzywach

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Zdrowa woda w Twoim domu Konkurs - Zdrowa woda w Twoim domu

    Picie wody prosto z kranu zazwyczaj budzi wiele obaw. Co zrobić, by się ich pozbyć? Wystarczy przefiltrować kranową wodę. Jeśli Ty także chcesz cieszyć się dostępem do zdrowej wody w swoim domu, weź udział w naszym konkursie! Do wygrania 10 zestawów do filtrowania wody Dafi!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Czy przygotowujesz już pierwsze przetwory?

 
 Czy przygotowujesz już pierwsze przetwory?

głosuj
 

Ostatnio komentowane