Pałki z kurczaka

Kurczak « poprzedni | następny »
misia5 - Przepis na: Pałki z kurczaka offline

Złoty Ekspert
Przepisy: 172
MODERATOR
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Pałki z kurczaka
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 5

Eksperymentalne wykonanie, a zniknęły szybciej niż się piekły:)


trudność: łatwe
czas:

Pałki z kurczaka - SKŁADNIKI:

  • 1kg pałek z kurczaka
  • Marynata:
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki oleju
  • 3-4 ząbki czosnku(ilość zależy od upodobań)
  • dałam suszoną bazylię, oregano, zioła prowansalskie, paprykę słodką i ostrą, pieprz czarny i ziołowy)
  • Glazura:
  • 150g masła lub margaryny
  • 2 łyżki miodu
  • 1,5 łyżki słodkiej papryki

Pałki z kurczaka - PRZYGOTOWANIE:

Pałki z kurczaka dokładnie umyć pozbawić piór jeśli takowe zostały. Osuszyć papierowym ręcznikiem i przełożyć do woreczka. Przygotować marynatę. Czosnek obrać i bardzo drobno posiekać. Można przecisnąć przez praskę. Miód jeśli się skrystalizował rozpuścić i ostudzić. Wszystkie składniki marynaty połączyć ze sobą i całość wlać do woreczka z pałkami. Woreczek dobrze zawiązać i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc, bo wtedy pałki lepiej przejdą marynatą. Jeśli jednak zależy nam na czasie to już po 3 godzinach pałki można piec. Tak przygotowane pałki wraz z marynatą przekładamy do wyłożonej folią aluminiową brytfanki (matową stroną do formy) Pieczemy około godzinę w temp 180st. Czas pieczenia zależy od tego jak duże są pałki. W połowie pieczenia przygotowujemy glazurę. Do miękkiego masła i dodajemy miód i paprykę dokładnie wszystko łączymy. Tak przygotowaną glazurą pokrywamy wierzch każdej pałki. Ja nakładam glazurę łyżeczką (2 łyżeczki na pałkę) i spodnią częścią łyżeczki rozsmarowuję po całej pałce. Po około 15-20 minutach pałki odwracamy na drugą stronę i tak jak poprzednią stronę smarujemy glazurą. Jeśli została nam glazura to smarujemy nią pałki na 5-10 minut przed wyjęciem pałek z piekarnika.



Teraz wystarczą złote chrupiące ziemniaki i sałatka domowej roboty i obiad gotowy.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Pałki z kurczaka (strona 1 z 1)  
evita0007

evita0007
offline

2011-10-30 08:27
Wierzę że szybko znikneły.Sama też takie uwielbiam-mniam :-)
Skomentuj
Oceń:
0
gabyelle21l@tlen.pl

gabyelle21l@tlen.pl
offline

2011-12-14 19:59
Uwielbiam takie mięsko, a to napewno jest pyszniutkie
Skomentuj
Oceń:
0
misia5

misia5
offline

2011-12-14 20:08
gabyelle21l@tlen.pl napisał(a):

Uwielbiam takie mięsko, a to napewno jest pyszniutkie


Nam baaardzo smakuje:) Często gości na naszym stole:)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Kurczak
Grillowane kotleciki z kurczaka Rolada nadziana kaszą i śliwkami otulona szynką Kurczak pieczony na warzywach
Filet z kurczaka w musztardzie chrzanowej Kurczak z mozarellą i orzechami Meksykański kurczak mole
Drobiowe roladki gotowane w foli spożywczej Udka pieczone z serem i salami Udka pieczone w paprykowej panierce
Potrawka z kurczaka z kaszą gryczaną i węgierkami Rolada z kaszą gryczaną i świeżą śliwką Gryczotto ze śliwką i pieczonym filetem

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Cały naród suszy jabłka Konkurs - Cały naród suszy jabłka

    Zapraszamy do konkursu! Pokażcie, jak kreatywnie wykorzystać suszone jabłka w przepisach kulinarnych. Do wygrania nowoczesne suszarki do owoców i grzybów oraz komplety gadżetów od firmy MPM.

1 2
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Czy suszysz jabłka?

 
 Czy suszysz jabłka?

głosuj
 

Ostatnio komentowane