OktawiaG

OktawiaG

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 184]

Pałki z kurczaka w cieście pomarańczowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Aromatyczne Mięso podałam z ziemniakami w otoczeniu sałatki zrobionej z kapusty pekińskiej, pomarańczy, pomidora i czerwonej cebuli.

Pałki z kurczaka w cieście pomarańczowym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pałki z kurczaka w cieście pomarańczowym

 

  • 12 szt. podudzia z kurczaka
  • 1 szklanka mąki
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka oregano`
  • sól
  • olej

Sposób przygotowania:

Pałki z kurczaka w cieście pomarańczowym
Mięso zalać zimną wodą i obgotować z dodatkiem 2 łyżeczek soli. Jeśli po wbiciu widelca w podudzie- nie wypływa krew, mięso wyciągnąć by ociekło z wody i wystudzić. Mąkę, jajko, sok, zioła zmiksować na gładką gęstą masę (jeśli za gęsta dolać odrobinę wody). Posolić. Zanurzać pałki z kurczaka w cieście i kłaść od razu na rozgrzany olej. Smażyć z każdej strony na złocisto. 
Pałki z kurczaka w cieście pomarańczowym
najpierw obgotowujemy mięso ok. 20minut.
Pałki z kurczaka w cieście pomarańczowym
przygotowujemy ciasto bardzo gęste i niesamowicie pachnące
Pałki z kurczaka w cieście pomarańczowym
zanurzamy podudzia w cieście pomarańczowym z dodatkiem ziół