Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Pałki z kurczaka w sosie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pozbawione skóry i kości pałki z kurczaka w pomidorowym sosie.

Pałki z kurczaka w sosie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pałki z kurczaka w sosie

 

  • 4 pałki z kurczaka
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól do smaku
  • 2 łyżeczki przyprawy do mięs
  • 4 łyżeczki oleju do marynaty
  • 1 czubata łyżka pszennej mąki
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Pałki z kurczaka w sosie
Z pałek z kurczaka usunąć skórkę i kości. Czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać do niego koncentrat pomidorowy, zioła, przyprawę do mięs, trochę soli i 4 łyżeczki oleju. Wszystko dokładnie wymieszać. Marynatą zalać mięso i wymieszać tak, żeby marynata pokryła mięso w całości. Mięso w marynacie odłożyć do lodówki na ok. godzinę. Po tym czasie mięso wyjąć z marynaty i zrumienić z obu stron na oleju. Do marynaty wlać 2 szklanki wody, wymieszać, wlać na patelnię z mięsem. Mięso dusić pod przykryciem ok. pół godziny. Sos zagęścić mąką rozmieszaną z pół szklanki zimnej wody. W razie potrzeby doprawić do smaku odrobiną soli lub przyprawy uniwersalnej.
Pałki z kurczaka w sosie
Pałki z kurczaka pozbawione skóry i kości.
Pałki z kurczaka w sosie
Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszane.
Pałki z kurczaka w sosie
Mięso z kurczaka pokryte przygotowaną marynatą.
Pałki z kurczaka w sosie
Zamarynowane i zrumienione mięso zalane wodą.