iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Pałki z kurczaka w sosie selerowo-marchewkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Małe części kurczaka tym razem pałki . Gotowane i podane w sosie śmietanowym z kawałkami selera i marchewki. Taki sosik najlepiej pasuje do ryżu, ale możemy takę podać z duszonymi ziemniaczkami. Lekkie delikatne danie super nadaje się dla dzieci.

Pałki z kurczaka w sosie selerowo-marchewkowym

Składniki:

Pałki z kurczaka w sosie selerowo-marchewkowym

 

Sposób przygotowania:

Pałki z kurczaka w sosie selerowo-marchewkowym
Pałki z kurczaka myjemy . Do garnka wlewamy ok 1 litra wody. Dodajemy liść laurowy , ziele angielskie po 2 sztuki. Zagotowujemy. Solimy do smaku. Seler bulwę obieramy i kroimy w drobna kostkę . Marchewkę obieramy i kroimy w kosteczkę .

Do garnka z zagotowaną woda wkładamy pałki kurczaka gotujemy ok 10 min. Po tym czasie wkładamy pokrojone warzywa. Gotujemy do miękkości warzyw i mięsa. Wyciągamy mięso. W małym słoiczku mieszamy śmietanę z odrobina mąki. Wlewamy na gotujący się wywar.

Gotujemy aż sos lekko zgęstnieje. Wkładamy pałki. Zagotowujemy.