przejs

przejs

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Pałki z kurczaka z czerwoną kapustą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Zwyczajne pałki z kurczaka z warzywną niespodzianką w środku

Pałki z kurczaka z czerwoną kapustą Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pałki z kurczaka z czerwoną kapustą

 

  • 4 podudzia z kurczaka
  • ćwiartka małej kapusty czerwonej
  • pół jabłka
  • 4 łyżki masła

 

Sposób przygotowania:

Pałki z kurczaka z czerwoną kapustą
Podudzia z kurczaka luzujemy z kości, nacieramy solą , pieprzem, papryką i ziołami prowansalskimi. Odstawiamy w chłodne miejsce (do lodówki), aby mięso przeszło przyprawami,  na przynajmniej godzinkę. Najlepiej, aby mięso natrzeć np.wieczorem, dzień wczesniej niż zamierzamy je smażyć. Szatkujemy kapustę i przesmażamy ją na patelni, na gorącym oleju. Następnie  dolewamy do kapusty trochę wody i dusimy ją pod przykryciem około 20 minut. Pod koniec duszenia dodajemy starte wcześniej na tarce o grubych oczkach jabłko. Mieszamy i odstawiamy aby wystygło. W powstałe po wyjęciu kości kieszonki wkładamy ostygniętą kapustę. Spinamy mięso wykałaczkami, aby kapusta z niego nie wypadała i obsmażamy na gorącym oleju , aż nabierze złotego koloru. Podlewamy nadziane pałki bulionem, dodajemy masło i dusimy pod przykryciem koło 30-40 minut. Smacznego!
Pałki z kurczaka z czerwoną kapustą
Tak przygotowane mięsko jest mięciutkie-a kapusta nadaje mu ciekawego smaku