Pobitegarybarbary

Pobitegarybarbary

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 265]

Pałki z kurczaka z pieczarkami w koperkowym sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Przepyszne. Miękkie, kruche mięso i wspaniały, delikatny w smaku sos. Wszyscy tym daniem napewno będą zachwyceni.

Pałki z kurczaka z pieczarkami w koperkowym sosie Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pałki z kurczaka z pieczarkami w koperkowym sosie

 

  • 10 pałek kurczaka,
  • 35 dag pieczarek,
  • 1 duża zielona papryka,
  • 1 cebula,
  • 4 łyżki posiekanego koperku,
  • 3 szklanki bulionu,
  • pół szklanki śmietany kremówki,
  • 2 łyżki mąki,
  • sól, pieprz,
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Pałki z kurczaka z pieczarkami w koperkowym sosie

Pałki w koperkowym sosie 1

Pałki z kurczaka z pieczarkami w koperkowym sosie
Mięso z kurczaka solimy i pieprzymy z każdej strony

Pałki z kurczaka solimy i pieprzymy z każdej strony.

Pałki w koperkowym sosie 2

Pałki z kurczaka z pieczarkami w koperkowym sosie
Dokładnie umyte pieczarki kroimy w cienkie plastry

Pieczarki myjemy. Kroimy w plastry.

Pałki w koperkowym sosie 3

Pałki z kurczaka z pieczarkami w koperkowym sosie
Zieloną paprykę kroimy w drobną kostkę

paprykę kroimy w kostkę.

Pałki w koperkowym sosie 4

Pałki z kurczaka z pieczarkami w koperkowym sosie
Obraną cebulę także kroimy w drobną kostkę

Cebule drobno siekamy. Szklimy na tłuszczu.

Pałki w koperkowym sosie 5

Pałki z kurczaka z pieczarkami w koperkowym sosie
Pałki smażymy z każdej strony na złoty kolor

Mięso smażymy na tłuszczu do czasu aż się ładnie zrumieni. Przekładamy do garnka.

Pałki w koperkowym sosie 6

Do mięsa dodajemy warzywa. Zalewamy bulionem. Dusimy pod przykryciem przez ok. 15 minut. Dodajemy posiekany koperek, mąkę rozrobioną w śmietanie. Solimy i pieprzymy do smaku. Dusimy jeszcze ok. 5 minut. Podajemy na ciepło, najlepiej z ryżem.