agripm

agripm

Kucharz
[Przepisów: 6]

Palmiry drożdzowe z cynamonem i rodzynka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

My mówimy palmiry inni ślimaczki.. mówcie jak chcecie ale są pyszne

Palmiry drożdzowe z cynamonem i rodzynka

Składniki:

Palmiry drożdzowe z cynamonem i rodzynka

 

Sposób przygotowania:

Palmiry drożdzowe z cynamonem i rodzynka
Z drożdży, 2 łyżek cukru, 2 łyżek mąki i połowy mleka zrobić zaczyn. Odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi swą objętość. Do miski przesiać mąkę, dodać resztę cukru, sól, jajka, resztę mleka i zaczyn. Zagnieść, wlać masło, wyrabiać, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki, odstawić do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swą objętość, wyłożyć na stolnicę i podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować, posmarować roztopionym masłem, posypać cukrem i cynamonem, obsypać rodzynkami. Zwinąć jak roladę, pokroić w plastry. Ułożyć na blaszce w sporych odstępach. Posmarować jajkiem. Piec ok. 10−15 minut w temperaturze 180 st. C.

Tagi:

jajko jajka