2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Paluchy drobiowe z ryżem i serem mozzarella

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Pyszne i oryginalne danie na bazie kurczaka i ryżu, kropką nad i jest ciągnący się ser mozzarella wypływający ze środka, propozycja na codzienny jak i wykwintny obiad, polecam!

Paluchy drobiowe z ryżem i serem mozzarella

Składniki:

Paluchy drobiowe z ryżem i serem mozzarella

 

  • 60 dag fileta z kurczaka
  • 1 szklanka ugotowanego ryżu z suszonymi warzywami
  • 2 jajka
  • 10 dag sera mozzarella startego
  • 1 łyżeczka przyprawy do grosa
  • Sól morska do smaku
  • Szczypta granulowanego czosnku
  • Pieprz kolorowy z młynka do smaku
  • Bułka tarta do obtoczenia
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Paluchy drobiowe z ryżem i serem mozzarella

ETAP 1:

Paluchy drobiowe z ryżem i serem mozzarella
filet opłukać ryż ugotować potem razem zmielić

Filet z kurczaka myję pod bieżącą wodą, kroję na mniejsze kawałki, mielę w maszynce do mięsa razem z ugotowanym na sypko zimnym ryżem.

ETAP 2:

Paluchy drobiowe z ryżem i serem mozzarella
masę mięsno ryżową doprawiamy i wyrabiamy

Doprawiam do smaku solą, pieprzem, granulowanym czosnkiem, oraz przyprawą do grosa, dokładnie wyrabiam.

ETAP 3:

Paluchy drobiowe z ryżem i serem mozzarella
nabieramy masę w dłonie w środek dodajemy ser zlepiamy

Nabieram masę formuje w dłoniach placki, na środek nakładam po trochu sera mozzarella.

ETAP 4:

Paluchy drobiowe z ryżem i serem mozzarella
Gotowe obtaczamy w bułce smażymy na oleju

Zlepiam i formuję paluchy, obtaczam każdego w bułce tartej, smażę na rozgrzanym oleju na złocisto.