sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 388]

Paluchy dyniowo- serowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tradycyjne paluchy serowe wzbogaciłam dynią. Dzięki niej zyskały dodatkowe walory odżywcze i piękny, złoty kolor.

Paluchy dyniowo- serowe

Składniki:

Paluchy dyniowo- serowe

Składniki

Sposób przygotowania:

Paluchy dyniowo- serowe
Do 300 g mąki dodajmy sodę rozpuszczoną w odrobinie wody. Margarynę ścieramy na tarce, dokładamy razem z rozkruszonym białym serem, jajkiem, pure z dyni. Wszystkie składniki zagniatamy. Jeżeli ciasto jest zbyt twarde dodajemy odrobinę dyni a jeśli za miękkie- mąkę.

Dużą ilość oleju wlewamy do garnka lub głębokiej patelni. Rozgrzewamy.

Z ciasta robimy wałek. Kroimy go na kromki o grubości 2 cm. Każdą rolujemy. Paluchy wrzucamy na średnio rozgrzany olej i smażymy na złoty kolor.

Wyjmujemy na papierowy ręcznik aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Zimne oprószamy cukrem pudrem.