teresa_rm

teresa_rm

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 143]

Paluchy serowo-ziemniaczane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 2

dzieciaki uwielbiają paluchy serowe, zwane inaczej "leniwcami" :) szczególnie te polane masełkiem i posypane bułką tartą

Paluchy serowo-ziemniaczane Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Paluchy serowo-ziemniaczane

 

Sposób przygotowania:

Paluchy serowo-ziemniaczane
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Po ostudzeniu przeciskamy przez praskę, razem z serem. Dodajemy jajko i mąki- wyrabiamy na gładkie ciasto. Następnie formujemy wałek, lekko go spłaszczamy i kroimy ukośnie "paluchy". Kładziemy na wrzątek i gotujemy 2 min od wypłynięcia. Możemy polać roztopionym masełkiem i posypać zrumieniona bułka tarta lub lekko podsmażyć na patelni.
Paluchy serowo-ziemniaczane
ziemniaki i ser przeciskamy przez praske i dodajemy jajko oraz mąki
Paluchy serowo-ziemniaczane
zagniatamy nasze składniki na gładkie ciasto
Paluchy serowo-ziemniaczane
formujemy wałek i kroimy pod ukosem nasze paluszki