Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

,, Paluchy,, z farszem grzybowym

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Bardzo prosta potrawa . W zasadzie jak ktoś potrafi zrobić kopytka to wszelkiego rodzaju knedle duże i małe też zrobi

,, Paluchy,, z farszem grzybowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

,, Paluchy,, z farszem grzybowym

 

 

Sposób przygotowania:

,, Paluchy,, z farszem grzybowym
Namoczyć grzyby i zostawić na godzinę w wodzie. Potem w tej wodzie ugotować . Odcedzić ( wywar można zostawić i zamrozić do zupy lub sosu).Grzyby zmielić . Wyrobić ciasto kopytkowe z ziemniaków ( przeciśniętych przez praskę ), jajka , szczypty soli i takiej ilości mąki by ciasto było zwarte ale nie twarde ( masę ziemniaczaną ułożyć w misce - wygładzić powierzchnię - podzielić na 4 części . Wybrać 1 część , a w jej miejsce wsypać mąkę - dodać wybrane ziemniaki , 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej , szczyptę soli i jajko---wyrobić) . Cebulę drobno pokrojoną usmażyć na złoto na 2 łyżkach oleju i dodać do zmielonych grzybów razem z olejem . Doprawić solą , pieprzem . Farszu ma być ok. 8 pełnych łyżeczek.Ciasto ziemniaczane podzielić na 6-10 części ( zależy jak duże ,,paluchy" chcemy zrobić ).W środek każdego ,, palucha" nałożyć farsz. Uformować owalną kluskę ( coś na kształt cepelinów - pocisków ). Odwinąć każdą w folię spożywczą . Ułożyć w garnku do gotowania na parze i gotować na małym gazie 20 minut od zagotowania wody w dolnym garnku ( ja stawiam górny garnek dopiero jak w dolnym woda wrze) Wyjąć . Rozwinąć. Podawać posypane natka pietruszki i polane roztopionym masłem ( można okrasić skwarkami lub smażona cebulką lub masłem z bułka tartą )* zależy ile można użyć - jak mamy mało to dołożymy więcej smażonej cebulki
,, Paluchy,, z farszem grzybowym
Przygotować farsz z ugotowanych grzybów i smażonej cebulki
,, Paluchy,, z farszem grzybowym
Ciasto kopytkowe nadziewać farszem grzybowym
,, Paluchy,, z farszem grzybowym
Gotowe paluchy zawijać w folię spozywczą
,, Paluchy,, z farszem grzybowym
Gotować na parze - odwinąć i polać roztopionym masłem