reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Paluchy z kaszy kuskus

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Kluski, ale z kaszy manny gotowała dawno temu moja mama, przepis gdzieś zapodziała, a nie pamięta już dokładnych proporcj

Paluchy z kaszy kuskus Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Paluchy z kaszy kuskus

 

 

 

Sposób przygotowania:

Paluchy z kaszy kuskus
Kaszę wsypujemy do garnka i zalewamy wrzątkiem ( ja zalewam tak nie cały centymetr powyżej kaszy) Dodajemy masło i mieszamy do rozpuszczenia masła. Odstawiamy do przestygnięcia. Stolnicę posypujemy mąką i małymi porcyjkami wałkujemy lekko dociskając ciasto, kroimy na 5 cm kawałki. Kluski wkładamy do wrzątku i gotujemy 4 minuty od wypłynięcia.
Paluchy z kaszy kuskus
Etap 1Gdy kasza ostygnie dodajemy jajka i posiekaną pietruszkę.
Paluchy z kaszy kuskus
Etap 2Stolnicę posypujemy mąką i małymi porcyjkami wałkujemy lekko dociskając ciasto, kroimy na 5 cm kawałki.
Paluchy z kaszy kuskus
Etap 3Kluski wkładamy do wrzątku i gotujemy 4 minuty od wypłynięcia.