czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Książka Kucharska: ŻURAWINOWY NOTES PRZEPISOWY

Paluchy z ziarnami i miodem

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pyszne domowe batoniki z dużą ilością zdrowych ziaren. W sam raz na jesienne popołudnie przy kubku herbaty:)

Paluchy z ziarnami i miodem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Paluchy z ziarnami i miodem

 

Sposób przygotowania:

Paluchy z ziarnami i miodem
Płatki owsiane zrumienić na suchej patelni, aż staną się złociste. Następnie uprażyć słonecznik, dynię i sezam. Dodać do płatków. Dodać rodzynki i żurawinę oraz masło stopione z miodem. Wymieszać. Cukier z dodatkiem odrobiny wody (około 2 łyżek) skarmelizować na suchej patelni. Gdy zrobi się płynny, dodać do podprażonych ziaren. Wymieszać bardzo dokładnie. Masę rozsmarować na kwadratowej blaszce o boku 17cm wyłożonej pergaminem. Pokroić w kwadraty i schłodzić.
Paluchy z ziarnami i miodem
Na suchej patelni uprażyć słonecznik, sezam i dynię
Paluchy z ziarnami i miodem
Ziarna wymieszać ze stopionym masłem i miodem
Paluchy z ziarnami i miodem
Mase przelać na przygotowaną blaszkę, pokroić

Tagi:

dynia