Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Paluszki chlebowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne paluszki upieczone z mąki chlebowej żytniej. Idealne na przekąskę i do pochrupania. Polecam przepis.

Paluszki chlebowe

Składniki:

Paluszki chlebowe

Rozczyn:

Ciasto:

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Paluszki chlebowe
1. Drożdże rozcieramy z cukrem, mąką i mlekiem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 20 minut w ciepłe miejsce, żeby rozczyn ruszył.

2. Do mąki wsypujemy sól, wbijamy jajko, dodajemy rozczyn i stopniowo wlewając ciepłe mleko zagniatamy ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 minut w wyrośnięcia.

3. Po tym czasie z wyrośniętego ciasta na lekko posypanej mąką pszenną stolnicy toczymy cienkie długie wałeczki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

4. Paluszki pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Upieczone paluszki są gotowe do podania. Smacznego.



Rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wyszło mi 4 blaszki paluszków.

Tagi:

przekąski